Hyppää sisältöön

Poromies myy entistä useammin pienjalostajalle

Entistä useampi poromies myy poronsa pienjalostajalle tai suoraan kuluttajille. Syynä tähän on muun muassa pieniltä jalostajilta saatava hinta ja teurasporojen määrän väheneminen.

Kuva: Pia Tuukkanen / Yle
Pia Tuukkanen

Paliskuntainyhdistyksestä arvioidaan, että poronlihan myynti isoille jalostajille, kuten Polaricalle on vähentynyt tänä syksynä. Lihan suoramyynti ja pienjalostajille myyminen jatkavat kasvuaan.

Esimerkiksi Palojärven paliskunnasta ei tänä vuonna ole liiennyt lihatalolle yhtään poroa. Kaikki ruhot on myyty paliskunnan alueella toimiville pienjalostajille.

- Lihasta saa paremman hinnan, eikä tarvitse neuvotella kauppahommien kanssa, sanoo Palojärven paliskunnan poroisäntä Aulis Alajärvi.

Pieniä lihajalostamoja on tullut myös viime vuosina lisää. Poromies Pertti Mänty on yksi, joka on alkanut jalostaa lihoja perinteisen poronhoidon rinnalla. Lisääntynyt pienjalostus näkyy niin poromiehelle kuin kuluttajallekin lihan hinnassa.

- Sillä se vähän nuilla isoilla ostajillakin hinta noussut kun pienjalostajat ova saaneet sen nousemaan. Kuluttaja saa lihan hieman halvemmalla, kun välikäsiä jää pois,Pertti Mänty kertoo.

Pertti Männyn mukaan Lappiin mahtuu lisää pienjalostajia.

- Lihasta saa pari-kolme euroa kiloa kohti paremman hinnan, kun siinä vähän tekee töitä, sanoo Mänty.

Huono sienivuosi näkyy eteläisessä Lapissa

Poroerotukset ovat käynnistyneet koko Lapissa. Etelässä valtaosa erotuksista on jo tehty. Esimerkiksi Rovaniemen ja Pellon alueilla olevassa Palojärven paliskunnassa aidassa on käynyt 70 prosenttia poroista.

Huono sienivuosi näkyy vasojen painossa.

- Tappoporon keskipaino on 2-3 kiloa heikompi kuin takavuosina. Suurin osa teuraista on vasoja. Niiden paino on nyt 20-21 kiloa, kun parina edellisvuonna keskipaino on ollut 25-26 kiloa, Alajärvi kertoo.

Teurasporojen määrä on myös vähentynyt. Paliskuntainyhdistyksen mukaan syynä tähän on muun muassa lisääntyneet petovahingot.

Suosittelemme sinulle