Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

D-vitamiinivalmisteita takaisin apteekkiin

Apteekkariliitto pyytää yhä selvityksiä ja analyysitodistuksia kieltolistalla olevista valmisteista. Marraskuun 16. päivä Itä-Suomen yliopisto myönsi mitanneensa D-vitamiinipitoisuudet puutteellisesti ja pahoitteli aiheuttamaansa kohua.

D-vitamiinivalmisteita myynnissä helsinkiläisessä apteekissa.
Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva
Ilpo Pajunen
Avaa Yle-sovelluksessa

Apteekkariliitto sallii eräiden D-vitamiinivalmisteiden palauttamisen takaisin myyntiin.

Valmisteet oli poistettu apteekkien hyllyiltä Itä-Suomen yliopiston julkistettua selvityksensä, jonka mukaan osa markkinoilla olevista D-vitamiinivalmisteista ei sisällä tuoteselosteen lupaamaa määrää D-vitamiinia. Osa tuotteista ei sisältänyt tutkimuksen mukaan lainkaan D-vitamiinia.

Apteekkariliiton mukaan uusi päätös tehtiin sen saatua pyytämiään selvityksiä ja analyysitodistuksia. Myyntiin kelpaavien tuotteiden listaa päivitetään sitä mukaa, kun valmiste-erien D-vitamiinipitoisuudesta on saatu riittävä selvitys.

Apteekkariliitos suositus on yhä, että myynnistä pidetään toistaiseksi poissa ne erät, jotka sisälsivät Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa vähemmän kuin 80 prosenttia ilmoitetusta D-vitamiinimäärästä.

Tutkimuksen paikkansapitävyys aiotaan selvittää Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa.

Lisätty 16.11. klo 14.35: Itä-Suomen yliopisto myönsi, että D-vitamiinitutkimuksessa käytetty mittausmenetelmä oli puutteellinen.

Suosittelemme