Hyppää sisältöön

Pullasorsat tulevat pullasta kipeiksi

Sorsien ruokinnassa tulee olla tarkkana, sillä väärä ravinto voi aiheuttaa linnuille jopa kehityshäiriöitä.

Sorsille saa antaa talvella vain vaaleaa leipää. Kuva: Jouko Aaltonen

Kaapin pohjalta löytyneet vanhat pullat ja kovettuneet korput eivät ole sopivaa evästä sorsien vatsoille. Mikkelin citysorsat ry:n puheenjohtajan Sirkku Viuhkosen mukaan sorsien talviruokintapaikoilta löytyy usein täysin linnuille sopimatonta ravintoa.

- Viime talvena sieltä löytyi jopa perunoita ja puolikkaita ruisleivän paloja. Eivät sorsat mitään sikoja sentään ole, Viuhkonen huokaisee.

Sorsille kannattaa antaa lähinnä vaalea leipää tai sekaleipää, ja nekin tulee muistaa leikellä riittävän pieniksi paloiksi. Noin sokeripalan kokoiset palaset ovat sopivia.

- Ruisleipä on liian suolaista ja tuhtia tavaraa sorsille. Pullaa ei saa antaa, koska siinä sokeria. Kaura on yksi, jota voisi antaa, mutta sitä taas ei saa heittää maalle eikä voi heittää veteen, joten se on ongelmallista.

- Sokeri ei ole hyväksi millekään eläimelle. En nyt uskalla sanoa, aiheuttaako se sokeritautia, mutta ei se ainakaan terveellistä ole. Kesäruokinnasta voi sorsien poikasille tulla jopa kehityshäiriöitä, Viuhkonen kertoo.

Talviruokinta sorsien ainoa pelastus

Sorsat eivät talvella löydä ravintoa mistään muualta kuin ruokintapaikoilta.

- Sorsat ovat puolisukeltajia, joten eivät ne saa talvella ravintoa muualta. Ruohikot ovat lumessa ja järvet jäässä. Kyllä niitä on pakko ruokkia, Viuhkonen selittää.

Mikkelin citysorsat ry on sopinut Mikkelin kaupungin kanssa, että talviruokinta aloitetaan Saksalan ruokintapaikalla, kun ruokintapaikan ympäristö jäätyy. Mikkelissä sorsia ei saa ruokkia muualla kuin tällä virallisella ruokintapaikalla. Talviruokintapaikka on aloittanut toimintansa eilen maanantaina.

- Ruokaa ei saa missään nimessä heittää maan pinnalle, ettei tule rottia. Ruokaa pitää heittää jäälle tai veteen.

Mikkelissä on sorsakanta, jotka talvehtivat kaupungissa, vaikka niitä ei ruokittaisi.

- Sitä kokeiltiin Mikkelissä, että talviruokinta kiellettiin. Sorsat eivät silti lähteneet, vaan kuolivat nälkään. Aloitamme ruokinnan näin myöhään, jotta lähtijät ovat varmasti jo lähteneet etelään. Nyt sorsia näyttäisi jääneen noin 50 Mikkeliin.

Mikkelin citysorsat ry kaipaa lisää lintujen ruokkijoita mukaan toimintaan.

- Leivät saa meidän puolesta, ja kerran viikossa ruokkiminen riittää yhdelle vapaaehtoiselle.

Suosittelemme sinulle