Hyppää sisältöön

Omien juurien tunteminen tarjoaa syvyyttä nykypäivän individualisteille

Se antaa suhteellisuudentajua tätä päivää kohtaan ja toisaalta vastuullisuutta tulevaisuutta kohtaan, sanoo lapinlahtelainen kirjailija Minna Kettunen. Moni kiinnostuu valitettavasti juuristaan vasta siinä vaiheessa, kun se on jo liian myöhäistä.

Kaatuneen puun juuret Yölinnunkurussa
Kuva: Hanne Kinnunen / Yle
Anu Pöntinen

Ihmisen juurilla, historialla ja kulttuurilla on suuri merkitys henkiseen hyvinvointiin. Moni ei tule ehkä ajattelleeksikaan, kuinka monessa yhteydessä oman suvun menneisyys tai lapsena opitut tavat tulevat esille.

Lapinlahdella sijaitsevan Väärnin pappilan emäntä, kirjailija Minna Kettunen on tutkinut paljon sukujen ja yhteisöjen historiaa esimerkiksi elämänkertahaastattelujen muodossa.

Hän tietää, että omista juurista kiinnostuminen on usein ikäkysymys.

- Itse olen siinä mielessä kummallinen, että olen aina ollut kiinnostunut historiasta ja myös omista juuristani. Moni muu kiinnostuu perinteistä vasta 50 ikävuoden jälkeen, ja sitten harmittelee, että voi kun asioita olisi pitänyt kysyä aikanaan, kun jotkut vielä elivät. Oman elämän merkitystä nykypäivälle etsitään usein liian myöhään, raadollista kyllä.

Ajatus, että olemme vain pieniä lenkkejä sukupolvien ketjussa, on hyvää vastamyrkkyä individualistiselle tohotukselle, jota korostetaan tänä päivänä - että vain oma menestyminen, kaunistuminen ja kehittyminen olisi tärkeää.

Kirjailija Minna Kettunen

Kasvatus kulkee mukana läpi elämän

Sukujen menneisyyttä tutkiessaan Kettunen puhuu usein näkymättömästä perinteestä.

- Sitä ovat arvot ja asenteet sekä lapsuuden ihmissuhteet. Sitä, kuinka lapsuudessa ilmaistaan tunteita. Sitä on mahdoton mitata rahassa, ja se vaikuttaa meihin ja elämänkulkuumme todella paljon.

Omien juurien tunteminen tarjoaa Kettusen mukaan runsaasti itseymmärrystä ja suhteellisuudentajua.

- Itselleni se on antanut myös rauhaa itseni sekä muiden ihmisten kanssa. Se on rauhaa ja suhteellisuudentajua tätä päivää kohtaan ja toisaalta myös vastuullisuutta tulevaisuutta kohtaan.

Kettusen mielestä omiin juuriin tutustuminen tuo tärkeän syvyysulottuvuuden nykyihmisen elämään.

- Ajatus, että olemme vain pieniä lenkkejä sukupolvien ketjussa, on hyvää vastamyrkkyä individualistiselle tohotukselle, jota korostetaan tänä päivänä - että vain oma menestyminen, kaunistuminen ja kehittyminen olisi tärkeää. 

Suosittelemme sinulle