Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Suomi aikoo osallistua Islannin ilmatilan valvontaan

Suomi on aikeissa lähteä valvomaan Islannin ilmatilaa yhdessä Ruotsin kanssa. Asiasta kertoi pääministeri Jyrki Katainen (kok.) tänään Helsingissä Pohjoismaiden neuvoston kokouksen yhteydessä.

F-18 Hornet
F-18 Hornet valmistautuu lähtöön. Kuva: Puolustusvoimat
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

- Olemme päätyneet siihen, että olisi luontevaa, että Suomi ja Ruotsi osallistuisivat Norjan valvontavuoroon tammi-huhtikuussa 2014, sanoi Katainen.

Lopullinen päätös Islannin ilmatilan valvontaan osallistumisesta tehdään Kataisen mukaan eduskunnan myötävaikutuksella siinä vaiheessa, kun kaikki tarpeelliset osallistumisen sisältöön liittyvät tiedot ovat selvillä.

Myös Ruotsi kertoi tänään aikeestaan osallistua valvontaan. Ruotsin puolella on kysymys samanlaisesta päätöksenteosta kuin Suomessa, kertoi pääministeri Fredrik Reinfeldt.

Natoon kuulumattomien maiden osallistuminen pitää hyväksyä lisäksi Naton pääneuvostossa.

Pohjoismaiden ulkoministerit käyvät vielä läpi ilmavalvonnan yksityiskohtia kokouksessaan huomenna.

Islannin ilmapuolustuksen järjestämistä on käsitelty osana pohjoismaista puolustuspoliittista yhteistyötä. Erimielisyyttä on herättänyt etenkin kysymys siitä, olisiko valvonta luonteeltaan harjoitustoimintaa vai osallistumista varsinaisiin tehtäviin.

Reserviläisliiton teettämässä kyselyssä lähes puolet suomalaisista vastusti ilmavoimien lähettämistä Islantiin. Viidennes kannatti hanketta.

Suosittelemme