Hyppää sisältöön

Kultainen 80-luku - vai oliko se jotain muuta?

Mitä sinulle tulee mieleen 1980-luvusta? Jotain musiikkia? Jotain televisiosarjoja tai elokuvia? Leveät olkatoppaukset? Mikroaaltouunin tulo kotikeittiöihin tai VHS-videot ja korvalappustereot?

Ritari Ässän auto sirkusteltassa.
Suositussa tv-sarjassa esiintynyttä Ritari Ässän autoa esiteltiin Sirkuksessa Outokummussa tai Viinijärvellä, muistelee kuvan ottanut Erkki Jumppanen. Kuva: Erkki Jumppanen
Heikki Haapalainen,
Sarah Laukkanen

80-luku toi mukanaan paljon sellaista, mikä tänä päivänä on jo itsestään selvää. Kuten nyt vaikkapa juuri mikroaaltouuni, joka nykyisin automaattisesti on joka keittiössä vakiovarusteena. VHS-video muutti tavan katsoa televisiota ja elokuvia, keksinnön myötä niitä saattoi katsoa silloin kun huvitti.

Lenkillä kuljettiin korvalappustereot korvilla, ja koulussa lapset pelasivat elektroniikkapeleillä vaikka opettaja kuinka olisi sen kieltänyt.

Juppiautoihin hankittiin cd-soittimet (kas kun cd-levy tuli sekin markkinoille 80-luvulla) ja tietysti halon kokoiset auto- tai matkapuhelimet.

Ranteessa piti olla digitaalikello, naisväellä korvissa isot muoviset korvakorut ja tukka niin isona kuin sen hiuslakalla ja geelillä vain sai. Juu – ja ne olkatoppaukset, ne saivat näkyä!

Iltaravintoloihin taidettiin mennä illalla hyvissä ajoin, nehän menivät yöllä puoli yhdeltä tai kahdelta jo kiinni?

Televisiosta katsottiin Dallas, Dynastia, Miami Vice ja Ritari Ässä. Kotimaisista kenties Tankki täyteen, Uuno-elokuvat, Velipuolikuu ja Vihreän kullan maa. Ulkomaisista elokuvista muistat ehkä E.T.:n, Top Gunin ja Poliisiopistot?

Musiikin puolelta mieleen voisi tulla vaikkapa Kake Randelinin hitit, Meiju Suvas, Juha Matti, Dingo ja Bogart Company. (Esimerkiksi Kake Randelinin ’Avaa hakas’ palkittiin Vuoden Iskelmä –Emmalla vuonna 1983.) Ulkomaisista lienevät jääneet mieleen Samantha Fox, Sabrina, Modern Talking, Bad Boys Blue, Sandra, Billy Idol, David Bowie, Kim Wilde, Europe…listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Kitt-auto hurmasi pikkupoikia

Yksi 1980-luvulla jättimenestykseen nousseista tv-sarjoista oli Ritari Ässä (engl. Knight Rider). Sarjassa David Hasselhoff näytteli miestä, joka kamppaili rikollisia vastaan apunaan luodinkestävä "ihmeauto" Kitt, joka pystyi muun muassa ajamaan itsestään ja puhumaan. Kitt-auto kiersi maailmaa ihastuttamassa pikkupoikia. Auto kävi myös Pohjois-Karjalassa.

Liperiläinen Erkki Jumppanen muistelee, että vuonna 1987 tai 1988 Sirkus Finlandia toi auton Suomeen. He kävivät katsomassa autoa Viinijärvellä tai Outokummussa, josta kuvat on otettu.

- Poikani kuuli kavereiltaan, että Kitt-auto on sirkuksessa ja sitä oli päästävä katsomaan. Valitettavasti sirkus oli jo siirtymässä pois Joensuusta, joten katsomaan täytyi lähteä sitten vähän kauemmaksi.

Nimimerkki Antti muistelee, että hän kävi katsomassa autoa Outokummussa.

- Hieman häiritsi se, että auto toimi sähköllä. Eli siihen oli vedetty kaapeli, josta mittariston valot yms. toimi, kun auto ei ollut käynnissä, Antti kirjoittaa.

Ritari Ässä -sarjaa tehtiin 90 jaksoa vuosina 1982-1986.

Mitä 1980-luku tuo sinulle mieleen?

Mitä sinä muistat 1980-luvusta? Millaista maailmanmeno oli silloin? Millaiset asiat, tapahtumat ja keksinnöt jäivät parhaiten mieleen? Mikä on paras musiikillinen muistosi? Entäpä ehdoton elokuvien ykkönen?

Kerro muistosi iloksi muillekin! Lähetä tarinasi sähköpostilla pohjoiskarjala@yle.fi tai tekstiviestillä. Viestin alkuun tunnukseksi pkr. Lähetä viesti numeroon 16 149.

Myös kuvia otamme mielellämme vastaan sähköpostilla. Liitä mukaan kuvaajan nimi.

1980-lukua muistellaan radiolähetyksessämme torstaina 1. marraskuuta, aamusta alkaen.

Korjaus 1.11. klo 7.47: poistettu jorinat NMT-puhelimista, koska ne tulivat käyttöön vasta 1990-luvulla

Suosittelemme sinulle