Oulun yliopistossa on alkamassa tänä syksynä puolukka-karpalotutkimus, jonka avulla pyritään selvittämään, mitkä ainesosat marjoissa virtsatieinfektioihin vaikuttavat. Parhaassa tapauksessa voitaisiin löytää jopa uusi lääkeryhmä, joka uudistaisi merkittävästi virtsatieinfektioiden hoitoa.
- Hoidon kehittäminen on tärkeää, sillä onnistuneesta antibioottihoidosta huolimatta tauti uusii joka kolmannella lapsella, sanoo tutkija, lääketieteen tohtori, Terhi Tapiainen Oulun yliopistollisesta sairaalasta.
Oulun yliopistossa tänä syksynä tarkastetussa väitöskirjassa todettiin, että karpalomehun nauttiminen antibioottihoidon yhteydessä ja lääkekuurin jälkeen vähentää lasten virtsatietulehduksien uusimista jopa 40 prosenttia.
Vielä ei kuitenkaan tiedetä miksi näin on. Asiaa on tarkoitus selvittää tänä syksynä Oulun yliopistossa alkavassa tutkimuksessa. Kyseessä on usean vuoden tutkimus, johon on tarkoitus saada 300 virtsatieinfektion sairastanutta lasta. Lääkehoidon yhteydessä osalle lapsista annetaan karpalo-puolukkamehua, osalle lumemehua ja osalle ei mitään.
- On mahdollista, että yksi vaikutusmekanismeista ei olisikaan virtsateissä, vaan mehu vaikuttaisikin suolistossa aiheuttaen hyödyllisiä muutoksia suoliston bakteereihin, Tapiainen pohtii.
Luonnontuotteita ei varaa ylenkatsoa
Jollain tavalla on ehkä unohdettu, miten lääketieteelliset läpimurrot on keksitty. Esimerkiksi penisilliinin keksiminen oli puhdas luontohavainto siitä, että tietyt homeet tuhosivat bakteerikasvustoja.
Terhi Tapiainen
Parhaassa tapauksessa tutkimuksen aikana löydetään karpalo-puolukkamehun tarkka vaikutusmekanismi.
- Näin olisi mahdollista löytää jopa uusi lääkeryhmä, joka voisi oikeasti merkittävällä tavalla mullistaa virtsatieinfektioiden hoitoa, Tapiainen sanoo.
Antibioottihoitoa marjat tuskin korvaavat.
- En usko, että marjat korvaavat antibiootteja, mutta tuleeko jatkossa olemaan yhä enemmän hoitoja, joissa on ikään kuin antibioottihoitoa tehostava lääke.
Oulun yliopistossa marjojen vaikutusta terveyteen on tutkittu jo pitkään. Kaikki eivät arvosta luonnontuotteiden tutkimista, vaikka alun perin monet lääkkeet on löydetty luonnosta.
- Jollain tavalla on ehkä unohdettu, miten lääketieteelliset läpimurrot on keksitty. Esimerkiksi penisilliinin keksiminen oli puhdas luontohavainto siitä, että tietyt homeet tuhosivat bakteerikasvustoja. Ehkä meidän pitäisikin perehtyä paremmin jo aiemmin tehtyihin havaintoihin ja ymmärtää niitä syvällisemmin, Terhi Tapiainen sanoo.