Hyppää sisältöön

Ex-valtiosihteeri arvostelee hallituksen ilmavalvontalinjauksia

Entinen valtiosihteeri Risto Volanen vaatii avoimuutta Suomen Nato-suhteen suunnasta. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan nykyisellä hallituksella ei ole aietta muuttaa suhdetta Natoon mihinkään suuntaan.

Erkki Tuomioja ja Risto Volanen Kuva: Yle

Hallituksen pitäisi avoimesti kertoa, mihin Suomi on menossa Nato-suhteessa, vaati entinen valtioneuvoston kanslian valtiosihteeri Risto Volanen Ylen A-studiossa keskiviikkona.

Hänen mukaansa aikaisemmin tehtiin niin, että ensin selvitettiin ja sitten päätettiin.

- Nyt on ensin tehty päätös ja sitten aletaan selvittää. Suomen ulko- ja turvallispolitiikka on nyt aika lailla sekavassa tilassa.

Suomi ja Ruotsi ilmoittivat tiistaina, että ne ovat valmiita osallistumaan Islannin ilmavalvontaan. Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) ja presidentti Sauli Niinistö ovat vakuuttaneet, että lopullisen päätöksen Suomen osallistumisesta Islannin ilmavalvontaan tekee eduskunta.

Volasen mukaan nyt ollaan menossa kokonaan uuteen kontekstiin. Hän katsoo, että viime vuosien kehitys on ollut hyvin voimakkaasti tiivistä integroitumista ennen kaikkea ilmavoimien osalta Naton järjestelmiin.

- Ei ole olemassa mitään Islannin omaa ilmapuolustusta tai ilmavalvontajärjestelmää. Nato-maat ovat koonneet ilmapuolustuksensa ja -valvontansa Nato-johtoiseksi, ja se on integroitu myös ohjustorjuntajärjestelmään. Siellä opitaan toimimaan osana Naton järjestelmää, hän sanoi.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) mukaan nykyisellä hallituksella ei ole aietta muuttaa suhdetta Natoon mihinkään suuntaan.

- Se on kumppanuus, ja se tyydyttää meitä näin.

Tuomioja: Islanti voi haluta liittoutumattomia mukaan

Tuomiojan mukaan Suomi ei kumppanimaana halua osallistua artikla 5:n mukaisiin tehtäviin eikä Natokaan halua niihin kumppanimaita.

Artiklassa jäsenvaltiot velvoitetaan auttamaan hyökkäyksen kohteeksi joutunutta jäsenmaata.

- On käynyt täysin selväksi, että mistään Naton artikla 5 -tehtävästä ei ole kysymys eikä sellainen tule Suomelle kysymykseen, Tuomioja sanoo.

Volasen mukaan on olemassa avoimia kysymyksiä.

- Kyseessä on ilmavalvonta Naton ulkorajojen sotilaalliseksi turvaamiseksi, ja siinä olemme tavalla tai toisella mukana. Tällä hetkellä emme tiedä miten, mutta siitä huolimatta on päätetty, että sinne mennään.

Tuomiojan mukaan Volasen maalamia uhkakuvia ole olemassa ja hän esitti Volaselle kysymyksen.

- Oletko tullut ajatelleeksi, että Islannissa on paljon ihmisiä, joilla voi olla intressi nimenomaan irrottaa tätä Natosta ja saada kaksi liittoutumatonta pohjoismaata mukaan?

Volanen sanoi ajatelleensa asiaa ja tulleensa samaan johtopäätökseen.

Tuomiojan mukaan hallituksessa on otettu voimakas etunoja pohjoismaiseen yhteistyöhön myös puolustusalalla eikä tuolloin voida välttää Naton mukanaoloa.

Suosittelemme sinulle