Hyppää sisältöön

Hallintokokeilun kaatuminen voi kaataa myös kuntia

Yhä kasvavat sosiaali- ja terveydenhuollon kustannukset Kainuun hallintokokeilun kaatumisen jälkeen ovat käymässä liian raskaiksi Hyrynsalmelle. Kunnanjohtajan mukaan hallintokokeilun jatkosta olisi selvitty, nyt kunnan talous on ajautunut kriisiin. Kirvestä ei kuitenkaan ole heitetty kaivoon.

Kuva: Minna Heikura / Yle
Jarmo Nuotio

Hyrynsalmen kunnanjohtaja Heimo Keränen on vakavana. Kunnan talous on kriisiytynyt ja ulospääsy tilanteesta voi olla hankalaa.

- Siirtyminen Kainuun hallintokokeilusta uuteen kuntayhtymämalliin ja rahoitusjärjestelmään tuo kunnalle kolmen prosenttiyksikön kokoisen tuloveron nostamispaineen. Ei tätä voi pelkästään verotuksen kiristämisellä hoitaa, nyt on tehtävä paljon muutakin.

Keränen sanoo suoraan, että hallintokokeilun jatkaminen olisi ollut kunnalle ratkaisu, jonka kanssa olisi voinut elää.

Meille se näyttää aivan karmealta

Heimo Keränen

- Ei se helppoa olisi ollut, mutta kokeilun kaatuminen merkitsi paitsi rahoitusjärjestelmän muuttamista myös kertyneiden alijäämien hoitamista kertaheitolla. Lisäksi sote-palvelut kallistuvat edelleen. Meille kolahti kolmen prosenttiyksikön kokoinen paine. Esimerkiksi keskuskaupunki Kajaanille aiheutui prosentin kokoinen paine.

Säästöt löydettävä kunnasta

Tilanne on enemmän kuin vaikea säästökuurilla muutenkin olevalle kunnalle.

- Meille se näyttää aivan karmealta. Tällä hetkellä väännetään budjettia ja yritetään saada vuosikate plussalle, ettei tarvitsisi ottaa syömävelkaa. Pikkukunnan on nyt käytettävä kaikki mahdolliset keinot selviytyäkseen.

Keränen laskee, että pelkästään tuloveroprosentin kiristyksellä ei asiaa voi hoitaa.

- Ihmiset äänestäisivät jaloillaan, ei muuttoliikettä enää saa kiihdyttää. Prosentin verran voimme kiristää verotusta, loppu on otettava muusta.

Velkaa kunta pystyisi ottamaan lisää siirtymäkauden ajaksi. Sekään ei kuitenkaan riitä vaan kunnassa on jo käynnistetty eri keinojen suunnittelu.

Ei tätä voi pelkästään verotuksen kiristämisellä hoitaa

Heimo Keränen

- Yli puolet tuloista menee maakunnalliseen sosiaali- ja terveydenhuoltoon, niihin ei voi vaikuttaa. Kaksi kolmasosaa tiukennuksista on otettava kunnan sisältä. Vaikeusastetta lisää se, että kaikki ylimääräinen ilma on jo karsittu, nyt mennään rakenteellisiin uudistuksiin.

Onko eväitä itsenäisenä jatkamiseen enää jäljellä

Keräsen mukaan uudet kunnanvaltuutetut joutuvat ratkomaan sen, käynnistetäänkö kuntaliitosneuvottelut vai ei.

- Ei tämä pelkästään rajoja siirtelemällä ratkea. Minun arvioni on, että suuremmissa kokonaisuuksissa pienten paikallisten asioiden hoito jää himmeleiden kiillottelun varjoon. Kyllä nämä pienemmätkin alueet on voitava pitää asuttuina.

Ylimääräiset kuviot on nyt ohitettava ja kuntien on palattava perustehtävien äärelle

Heimo Keränen

Keräsen mielestä kuntien on aika palata juurilleen.

- Ylimääräiset kuviot on nyt ohitettava ja kuntien on palattava perustehtävien äärelle. Valtionosuusjärjestelmän on turvattava jatkossakin elämisen edellytyksiä.

Kunnanjohtaja nauraa vertaukselle, että Hyrynsalmi olisi Ukkohallan laella silmät sidottuna ja törkätään syöksylaskuun.

- Me hyrynsalmelaiset olemme hyviä laskijoita, ei pelota.

Suosittelemme sinulle