Hyppää sisältöön

Yhdysvaltalaiset Suomessa: vaaleihin ei luoteta

Suomessa asuvat yhdysvaltalaiset kertovat, että vaalit herättävät Yhdysvalloissa suurta epäluottamusta. Moni ei luota siihen, että äänet lasketaan oikein. Lakimiehet valvovat äänestyspaikoilla, ettei vilppiä tapahdu.

Ihmisiä Aamu-tv:n studiossa.
Yhdysvalloissa on vaalipäivä. Kolme Suomessa asuvaa amerikkalaista pohtii vaalikampanjaa ja vaalien merkitystä sekä sitä, miltä kotimaan asiat näyttävät parinkymmenen vuoden poissaolon jälkeen.
Anne Pirskanen

Aamu-tv:ssä vierailleet, Suomessa asuvat amerikkalaiset ihmettelevät, miksi Yhdysvalloissa ei pystytä järjestämään samanlaisia vaaleja, joita Suomessa järjestetään.

- Suomessa asiat ovat niin hyvässä järjestyksessä, että täältä katsottuna tuntuu ihmeelliseltä seurata vaaleja Amerikassa, sanoo Helsingin yliopistossa englanninkielen lehtorina työskentelevä Nely Keinänen.

Yhdysvalloissa äänestyslipuke voi olla kuusisivuinen ja sisältää useita erilaisia äänestyksiä yhtaikaa. Monet amerikkalaiset eivät luota monimutkaiseen vaalitapaan.

- Yhdysvalloissa joka paikallisalueella on omat vaalimenetelmät, eri laitteet, eri järjestelmät ja jopa eri aukioloajat, mainitsee Sitran strategisen designin johtaja, jo parikymmentä vuotta Suomessa asunut Marco Steinberg.

Ennakkoäänestykseen seitsemän tunnin jono

Keinänen kertoo, että amerikkalaisilla on suuri epäluottamus sekä vaaleihin että poliitikkoihin.

- Ihmiset eivät luota, että äänet lasketaan oikein. Sekä republikaanit että demokraatit lähettävät vaalipaikoille omia lakimiehiä valvomaan, ettei vilppiä tapahdu, Keinänen mainitsee.

Sekä republikaanit että demokraatit lähettävät vaalipaikoille omia lakimiehiä valvomaan, ettei vilppiä tapahdu.

Nely Keinänen

Iso huolenaihe on myös se, että saavatko kaikki varmasti äänestää.

- Köyhemmillä ihmisillä on vaikeampi päästä äänestämään, sanoo Steinberg.

- Republikaanit ovat vaatineet äänestyssääntöjä entistä tiukemmiksi, koska he yrittävät, etteivät kaikki pääsisi äänestämään, Keinänen kuvailee.

Monimutkainen äänestys vie myös aikaa.

- Ennakkoäänestyspaikoilla on nyt ollut seitsemän tunnin jonot, Keinänen on kuullut.

Ei tietoa demokratiasta

Steinbergin mielestä on uskomatonta, että maassa, jossa demokratia on oikeastaan syntynyt, järjestelmä on kaikista heikoin.

- Yhdysvallat on niin jakautunut maa. Suomessa on yksi käsitys Amerikasta, mutta tosiasiassa kieli ja palvelut ovat ainut asia, joka maan eri osia ja ihmisiä yhdistävät, Steinberg sanoo.

Hän uskoo, että presidentinvaaleista tulee todella tiukka kilpailu. Sandy-myrskyn jälkeen monet ovat alkaneet taas arvostaa liittovaltiota.

- Sandyn jälkeen yhtäkkiä kaikki haluavat, että liittovaltio pelastaa ihmisiä ja siivoaa myrskyn jäljet. New Yorkissa ei ole ollut bensaa ja liittovaltio yrittää hankkia sitä. Nyt moni on huomannut, että liittovaltiossa on paljon hyvääkin, Keinänen kuvailee.

Suosittelemme sinulle