Taas on se aika vuodesta kun yksi jos toinenkin hakee lämpöä ympärilleen - niin myös hiiret. Moni niin rivitalossa tai omakotitalossa asuva on jo kuullut hiiristä kertovaa ripinää ja rapinaa talon rakenteista kun jyrsijät mylläävät pesiään tuulensuojiin.
Monelle jyrsijöiden torjuminen on vastenmielistä puuhaa. Siihen pitäisi kuitenkin ryhtyä, sillä hiirten lempipaikat eivät kaipaa hampaan jälkiä.
- Hiiret voivat vioittaa talon rakenteita ja tehdä reikiä eristeisiin, jolloin talon lämpöarvo laskee. Ja suurimmat tuhot hiiret voivat tehdä jyrsimällä sähköjohtoja ja vesijohtoja rikki. Hiiret ovat aiheuttaneet vesivahinkojakin usein, desinfektori Manu Backman tuholaistorjuntayritys Täystuhosta kertoo.
Hiiret löytävät usein tiensä myös sisälle taloon. Varsinkin vanhoissa taloissa on runsaasti hiirten mentäviä aukkoja esimerkiksi putkien läpivienneissä. Hiirten papanoita voikin helposti löytyä juuri allaskaapeista.
- Nyrkkisääntö on, että täysikasvuinen hiiri mahtuu lyijykynän paksuisesta reiästä, Backman sanoo.
Parhaiten hiiret torjutaan loukuilla
Hiiristä pääsee parhaiten eroon perinteisillä keinoilla eli hiirten loukuilla tai myrkyillä. Ultraäänellä toimivat karkottimet eivät saa tuholaistorjujalta luottamusta.
- Mitä meillä on ollut niitä testissä, niin ne usein karkottavat hiiriä muutaman päivän ajan, minkä jälkeen hiiret tottuvat ääneen ja palaavat pesiinsä, Backman kertoo.
Myöskään talon tiivistäminen hiirten kestäväksi on jälkikäteen jokseenkin mahdotonta. Sen sijaan rakennusvaiheessa asiaan voi varautua.
- Sinne voi asentaa rakennusvaiheessa jyrsijäverkkoja, mutta jälkikäteen niiden asentaminen on aikalailla vaikeaa.