Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Oulun arkkitehdit eivät halua muuttaa

Oulun yliopiston arkkitehtiopiskelijat vastustavat suunniteltua muuttoa keskustasta Linnanmaan kampusalueelle. Opiskelijat keräävät adressia keskustassa opiskelun puolesta.

Oulun Yliopiston arkkitehtuurin laitos
Kuva: Yle
Soile Suvanto
Avaa Yle-sovelluksessa

Oulun yliopiston arkkitehtuurin osasto toimii tällä hetkellä ihanteellisissa oloissa. Käytössä on oma kortteli Oulun keskustassa rannan tuntumassa, jossa uusi ja vanha rakennuskanta kohtaavat.

- Tässä on tori, kauppahalli, teatteri, kaupunginkirjasto, merimaisema ja olemme koko kaupungin sydämessä. En voisi kuvitella tämän parempaa paikkaa työskennellä ja opiskella, arkkitehtuurin historian ja korjausrakentamisen professori Anna-Maija Ylimaula Oulun yliopistosta sanoo.

Kaupunkiympäristöä käytetään päivittäin oppimisen välineenä.

- Ympäristö auttaa opiskelijoita, joiden pitää oppia suunnittelemaan uutta vanhaan kaupunkiympäristöön. Tämä on hyvä koelaboratorio, Ylimaula kertoo.

Ympäristö auttaa opiskelijoita, joiden pitää oppia suunnittelemaan uutta vanhaan kaupunkiympäristöön.

Anna-Maija Ylimaula

Arkkitehtuurin osastolla historian siivet havisevat, sillä vanhimmat rakennukset ovat toimineet koulukäytössä jo 1800-luvun lopusta lähtien ja Oulun yliopisto on toiminut perustamisestaan lähtien keskustassa.

Opiskelijat ja opettajat vastustavat muuttoa

Arkkitehtiopiskelijoiden kodikkaan korttelin tulevaisuus voi olla lähivuosina vaakalaudalla. Talon omistava Suomen yliopistokiinteistöt Oy irtisanoi vuokrasopimuksen ensi syksystä alkaen sisätilojen peruskorjauksen takia ja samalla yliopiston hallinto alkoi miettiä koko arkkitehtiosaston siirtämistä keskustasta Linnanmaan kampusalueelle.

Sekä arkkitehtiopiskelijat että henkilökunta vastustavat muuttoa.

- Onhan tämä ainutlaatuinen miljöö eikä tällaisia enää paljon ole maailman arkkitehtikouluissa. Me opiskelijat dokumentoimme oululaista kaupunkikulttuuria koko ajan. Ei arkkitehtuuria lueta kirjoista, sanoo Arkkitehtikillan puheenjohtaja Aleksi Rastas.

- Jos arkkitehtiosasto piilotetaan Linnanmaalle, kaupunkilaisilta katoaa viimeinen linkki yliopistoon. Eniten ihmetyttää, miksei yliopisto näe arkkitehtiosastoa ja sen opiskelijoita mahdollisuutena. Sijaintinsa vuoksi osasto voisi hyvin toimia yliopiston näyteikkunana kaupungin asukkaille ja vierailijoille, Rastas sanoo.

Opiskelijat pelkäävät, ettei Linnanmaalta löydy heille asianmukaisia tiloja.

- Nykyiset tilat vuonna 2003 valmistunutta uudisrakennusta myöten ovat nimenomaan arkkitehtiopiskelijoille räätälöityjä, Rastas toteaa.

Yliopisto on perustellut suunnitelmia vuokrakustannusten säästämisellä. Päätöksiä asiasta ei ole vielä tehty.

Yliopisto ei kommentoi

Arkkitehtikilta kerää adressia osaston keskustassa säilyttämisen puolesta. Adressiin on kertynyt tähän mennessä noin 1 400 nimeä ja se toimitetaan  sekä Oulun yliopiston että Suomen yliopistokiinteistöt Oy:n hallituksille.

Opiskelijoilla ja henkilökunnalla olisi jo kompromissiratkaisu tilanteeseen.

- Nykyisiä tiloja voitaisiin tiivistää. Samalla tulisi säästöjä ja arkkitehtiopetus ja yliopiston näkyvyys säilyisivät kaupunkikuvassa, arkkitehti, opettaja Janne Pihlajaniemi arkkitehtuurin osastolta sanoo.

Suomen yliopistokiinteistöt Oy:n kampusmanageri Seppo Wiik kertoo, että vanhan päärakennuksen korjauksen suunnittelu on vielä alkuvaiheessa eikä asiasta ole vielä tiedotettavaa.

Oulun yliopiston tilapalvelupäällikkö Arto Haverinen kieltäytyi haastattelusta ja kertoi arkkitehtiosaston tilakysymysten olevan yliopiston sisäinen asia.

Lisätty linkki 8.11.2012 klo 12:57

Suosittelemme sinulle