Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Aamun kirjassa Marjo Niemen Ihmissyöjän ystävällisyys

Nuorehko nainen on päässyt köyhyydestä maskotiksi rikkaalle ystävälleen Sonjalle, joka tekee itsemurhan. Tämä Sonjaa sureva päähenkilönainen kirjoittaa elämänsä suurromaania. Se kertoo meren rantaan ajatuneesta Mariesta, joka on menettänyt muistinsa ja joutunut Lapinlahden sairaalaan psykiatri Mauri Nastolan hoidettavaksi.

Mitä on olla köyhänä nyky-Suomessa, siitä kirjoittaa Marjo Niemi romaanissaan Ihmissyöjän ystävyys. Hän oli Aamun kirjassa Nadjan ja Sepon vieraana. Kuva: Yle
Nadja Nowak,
Seppo Puttonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Marjo Niemi asettaa vimmaisen vihaisesti rikkaat ja köyhät vastakkain. Köyhyys istuu ihmisissä tiukasti. Suorastaan paasaava päähenkilö ymmärtää kuitenkin romaanin lopussa, että jos haluaa olla vapaa, niin ainoa keino on olla tuomitsematta ketään ja hyväksyä kaikki.

Niemi kirjoittaa myös julmista juutalaisten ja muslimien vainoista. Euroopasta piti tulla kirkko, mutta tulikin teurastamo. Romaani syyllistää meitä verisestä historiastamme. Eurooppalainen on kulkenut kuin rutto yli maailman.

Dramaturgiksi valmistunut Marjo Niemi kirjoittaa myös kirjailijana olemisesta ja taiteilijuudesta. Romaani on ylväs haltuunottoyritys Euroopan historiasta. Niemi onnistuu kuitenkin parhaiten kertoessaan mitä on olla köyhä nyky-Suomessa.

Suosittelemme