Hyppää sisältöön

Kulttuurin kaunottaria myytiin kovaan hintaan USA:ssa ja Puolassa

Yhdysvalloissa on myyty Picasson kaksi muotokuvaa hänen nuoresta rakastajattarestaan. Puolan isossa valokuvahuutokaupassa tarjolla oli eroottisia potretteja Marilyn Monroesta.

Anniina Wallius

Pablo Picasson eroottinen maalaus rakastajattarestaan, hedelmistä ja kukista on myyty kymmenillä miljoonilla euroilla muutoin vaisussa taidehuutokaupassa New Yorkissa. Puolassa puolestaan huutokaupattiin yhdysvaltalaisen valokuvaajan Milton H. Greenen kuuluisia otoksia Marilyn Monroesta.

Picasson Nature morte aux tulipes -maalaus vuodelta 1932 oli Sothebyn nyky- ja modernin taiteen huutokaupan tähti. Sen hintaennuste osui oikeaan: taulusta maksettiin 41,5 miljoonaa dollaria eli 32,6 miljoonaa euroa.

Taulun malli oli Picasson nuori muusa ja hänen tyttärensä äiti Marie-Thérèse Walter, josta Picasso maalasi useita muotokuvia. New Yorkin huutokaupassa myytiin niin ikään _Femme _à la fenêtre (_Marie-Thérèse). _

Arvioituun hintaan tai kalliimmalla menivät kaupaksi myös Claude Monet'n ja Paul Cezannen maalaukset ja kaksi Henry Mooren veistosta, mutta monet työt jäivät myymättä. Niiden joukossa oli myös kaksi Picasson teosta

Monroe silkkisukissa herätti kiinnostusta

Puolassa torstai-iltana pidetyssä valokuvahuutokaupassa oli tarjolla miltei 250 valokuvaa, jotka ovat lähtöisin yhdysvaltalaisen muotia ja julkisuuden henkilöitä kuvanneen Milton H. Greenen kamerasta.

Niiden joukossa oli useita kuvia Marilyn Monroesta vuosilta 1953 - 1957, niin sarja kuuluisia mustavalkoisia studio-otoksia kuin provokatiivisia poseerauksia muun muassa makuuhuoneessa. Greene oli Monroen neuvonantaja ja liikekumppani. 

Halutuimmaksi osoittautui mustavalkoinen kuva mustiin sukkiin pukeutuneesta Monroesta. Siitä maksettiin 50 000 zlotya eli 12 000 euroa. Myös kuvat Monroesta vuoteessa ja ballerina-asussa herättivät huutajissa kiinnostusta.

Varsovan huutokaupassa myytiin myös muun muassa Audrey Hepburnin, Marlene Dietrichin, Cary Grantin ja Marlon Brandon muotokuvia Greenen 4 000 valokuvan kokoelmasta, jonka Puola osti 1990-luvun puolivälissä. Kauppa liittyi Puolan valtion velkaa purkaneeseen taloudellisen kähmintään. Huutokaupan tuotto menee valtion kassaan.

Suosittelemme sinulle