Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Talvivaarassa on voinut vuotaa hurjasti nikkeliä

Talvivaaran jätealtaasta on voinut vuotaa kaivosalueelle huikea määrä nikkeliä. Suomen viime vuoden suurimpiin pistekuormittajiin verrattuna kyseessä näyttää olevan moninkertainen määrä. Talvivaara yrittää edelleen pitää vuotoveden kaivosalueen sisäpuolella.

Talvivaaran kaivoksen vuotava sakka-allas 8. marraskuuta 2012. Bentoniittimattoja kuljetettiin sakka-altaan keskellä olevaan vuotokohtaan.
Talvivaaran kaivoksen vuotava sakka-allas 8. marraskuuta 2012. Bentoniittimattoja kuljetettiin sakka-altaan keskellä olevaan vuotokohtaan. Kuva: Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva
Antti Pilke
Avaa Yle-sovelluksessa

Suomen suurimmat nikkelikuormittajat kalpenevat, jos niiden vesistöihin koko viime vuonna päästämää nikkelimäärää vertaa siihen mitä Talvivaarassa pääsi jätealtaasta alle viikossa karkuun kaivosalueelle.

Virallista laskelmaa ei vielä ole, mutta Talvivaaran vuodossa voi olla kyse yli 10 000 kilosta nikkeliä, jos vuotovedessä on nikkeliä saman verran kuin Talvivaara on ilmoittanut allasvedessä olleen.

Numeraalista grafiikkaa Talvivaaran päästöistä.
Talvivaaran kaivosalueelle on saattanut vuotaa nikkeliä viikossa enemmän kuin mitä suurimmilta nikkelikuormittajilta vuodessa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Määrä on suuri, sillä viime vuoden suurimmat nikkelipäästöt aiheutti Viikinmäen puhdistamo Helsingissä, joka laski mereen runsaat 900 kiloa nikkeliä, eli murto-osan siitä mitä Talvivaarassa on vuotanut kaivosalueelle sisälle.

Nikkeli on myrkyllistä vesieliöille ja voi aiheuttaa kalakuolemia, jos pitoisuudet ovat suuria.

- Kyllä, se on iso määrä nikkeliä. Tässä tehdään ympäri vuorokauden töitä, että tämä vuoto pysyy tässä teollisuus, kaivosalueella, Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen sanoo.

Virallisten tietojen mukaan altaasta on vuotanut peräti 600 000 kuutiota jätevettä kaivosalueelle, jossa se on päätynyt maapohjaisiin varoaltaisiin. Vuoto on lähes puolet siitä vesimäärästä, joka Talvivaaralla on lupa laskea vesistöihin vuodessa.

Yhtiö laskee, että se oli ylittämässä kuun vaihteessa lupansa kaivosvesien laskemiseen vesistöihin jo ilman allasvuotoakin. Talvivaara tulkitsee, että se joutuu joko varastoimaan vettä kaivosalueelle tai hakemaan lupaa juoksutuksen lisäämiseen.

Suoraan luontoon vuotovedestä on päätynyt vain murto-osa, eli 20 000 kuutiota, mutta lähijärvien nikkelipitoisuuksia vuoto on nostanut.

Suosittelemme sinulle