Hyppää sisältöön

2 päivää New Yorkissa on lämminhenkinen komedia

Ranskalaissyntyinen näyttelijä ja ohjaaja Julie Delpy teki viitisen vuotta sitten elokuvan 2 päivää Pariisissa. Elokuvassa Delpyn itsensä esittämä pariisitar, Marion esitteli amerikkalaisen poikaystävänsä perheelleen ja tukulle entisiä rakastajia.

Esko Rautakorpi

Suhde loppui, mutta muistoksi jäi poika, joka tässä uudessa elokuvassa asuu äitinsä kanssa New Yorkissa. Äidin ja pojan kanssa asuu myös äidin uusi miesystävä Mingus tyttärineen. Tämän uusnelikon elämä ajautuu pieneen kaaokseen Marionin isän, siskon ja tämän, aikoinaan myös Marionin kanssa riiustelleen poikaystävän saapuessa parin päivän vierailulle Isoon Omenaan.

Tämä leppoisa pieni kaaoskomedia noutaa naurunsa tietenkin kulttuurien törmäyksestä. Heti alkuun Marionin isä pidätetään lentokentällä tämän yrittäessä tuoda maahan ranskalaisia juustoja ja makkaroita, joiden aromit saavat tullivirkailijoiden herkät nenät epäluuloisiksi. Omat ongelmansa nostattaa myös Marionin, alastomana tilanteessa kuin tilanteessa, viihtyvä sisko ja tämän huumeita kaipaava poikaystävä, joka leikkii Mingusin tavoin olevansa tummaihoinen.

Elokuvan maailmassa ranskalaiset ovat hulluja touhottajia, amerikkalaisten esiintyessä kaavoihin kangistuneina, alastomuutta ja seksiä pelkäävinä jäykkiksinä. Toki tilanteista syntyy joitakin oivaltaviakin hetkiä, mutta enimmäkseen kuvaus kulttuurien eroista jää perustasolle.

Woody Allenmaista tyyliä tavoitteleva 2 päivää New Yorkissa on lämminhenkinen komedia. Alleniaaniseen tapaan elokuvan minäkertoja on itseään ja tekemisiään koko ajan analysoiva neurootikko. Yhtäläisyyttä Allenin omaan perushahmoon lisäävät Marioinin käyttämät, kovin tutunoloiset, mustasankaiset silmälasit.

Samaan nokkeluuteen ja itseironiaan kuin Allen parhaimmillaan ei Julie Delpy tässä elokuvassa kuitenkaan yllä.

Suosittelemme sinulle