Hyppää sisältöön

Lapin koulutusleikkaukset vaarantavat ammattilaisten saannin

Opetusministeriön mukaan koulutuksen tarjonta ja ikäluokkien koko vastaavat paremmin toisiaan, kun Lapista vähennetään joka neljäs ammatillisen peruskoulutuksen aloituspaikka.

Kuva: YLE
Antti Heikinmatti

Lappian rehtori Jussi Leponiemi ei voi kun hämmästellä ministeriön ehdottamia leikkausmääriä. - Ne ovat kyllä todella massiivinen  pettymys. Lapista lähtisi ehdotuksen mukaan joka neljäs koulutuspaikka. Jopa ammattitaitoisen väen saaminen mahdollisiin isoihin hankkeisiin voi olla vaarassa, pohtii Leponiemi. 

Samaa rataa aiempien aatosten kanssa

-Valitettavasti tässä näyttää olevan sama linja, kuin ammattikorkeakoulujen aloituspaikkojen vähentämisessä. Tähän on pakko päästä jotenkin vaikuttamaan, sillä suunnitelma on alustava. Toki ministeriö on vaikuttamisen paikkoja luvannut, kertaa Leponiemi.

Väki vähenee - koulutusta ei tarvita

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää Lapin ammattikouluista vähennettäväksi yhteensä lähes 1700 aloituspaikkaa vuoteen 2016 mennessä.

Ministeriön julkistaman suunnitelman mukaan Lapissa ammatillisen peruskoulutuksen aloituspaikkoja leikattaisiin suhteellisesti toiseksi rajuimmin koko maassa - vähennys on yli neljännes. Koko maassa ammatillisen peruskoulutuksen aloituspaikkoja esitetään vähennettäväksi  runsaalla seitsemällätuhannella.

Suosittelemme sinulle