Hyppää sisältöön

Soros: Eurokriisin seuraukset vasta edessä

Maailmankuulun suursijoittajan George Soroksen mukaan euron rahoituskriisi alkaa olla hallinnassa. Poliittiset seuraukset ovat kuitenkin vasta edessä ja saattavat johtaa jopa EU:n hajoamiseen tai perusteelliseen muuttumiseen.

George Soros osallistuu kriisinhallintajärjestön CMI:n tilaisuuteen Helsingissä.
Antti Parviala

Soros osallistuu Helsingissä Martti Ahtisaaren kriisinhallintajärjestön CMI:n tilaisuuteen. George Soros ja hänen sijoitusrahastonsa ovat horjuttaneet maailman valuuttamarkkinoita monet kerrat. 82-vuotiasta Herra Markkinavoimaa kuunnellaan yhä tarkkaan.

Yle Uutisten haastattelussa Soros sanoo, että Euroopassa rahoituskriisin hoidossa ollaan voiton puolella, mutta kriisin seuraukset ovat vasta edessäpäin.

- Akuutti rahoituskriisi alkaa olla ehkä vähitellen hallussa. Mutta pahin osa eli poliittiset seuraukset ovat vasta tulossa, Soros kiteyttää.

Saksan miehityksen nähnyt Unkarin juutalainen Soros kantaa huolta EU:n tulevaisuudesta. Hän pelkää eurokriisin murskaavan EU:n perusidean tasa-arvoisesta yhteistyöstä. Tilalle tulisi velkojien ja velallisten pakkoliitto.

EU:n puolesta tehtävä enemmän

EU:n tulevaisuuden kannalta Suomikin on paljosta vastuussa.

- Saksa ja muut rahoittajamaat, kuten Suomi tekevät vain vähimmän estääkseen euron romahtamisen valuuttana, Soros moittii.

Hänen mukaansa romahtamisen torjunnan lisäksi EU-maiden pitäisi huolehtia talouden ja hyvinvoinnin kasvusta.

Yhteisen rahoitusjärjestelmän pirstaloituminen kansalliselle tasolle on estettävä pankkiunionilla, ja heti, hän ehdottaa voimakkaasti.

Mutta Soros on kerännyt oman miljardiomaisuutensa juuri kriiseissä. Keinottelu Englannin punnalla tuotti 90-luvulla yli miljardin dollarin voiton.

Hänen mukaansa nyt eurokriisi on sen sijaan tuottanut, kriisimaiden huippukoroista huolimatta, tappiota sijoittajille.

- Sanoisin, että hekin menettävät rahaa. Niin sanotuilla makrorahastoilla on tänä vuonna mennyt surkeasti.

Euroopan kriisin Soros ennustaa jatkuvan vielä pitkään. Ellei sitten yhteisvastuun tunne löydy nopeasti uudestaan.

Suosittelemme sinulle