Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kirpputoreista on tullut Virossa suosittuja

Kirpputorien suosion taustalla on myös taantuman aiheuttama rahapula, tutkija sanoo.

Verna Leinonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Parin viime vuoden aikana käytettyjä vaatteita myyvät kaupat ovat lisääntyneet tasaista tahtia niin Tallinnassa kuin muuallakin Virossa. Vanhojen vaatteiden myynti on myös hyvää bisnestä.

Virolaiset ovat innostuneet ostamaan ja myymään käytettyä tavaraa. Tallinnassa Telliskiven suositun kirpputorin pöydät varataan viikoiksi etukäteen.

Käytettyä tavaraa myyvä Humana-ketju avasi viime vuonna enemmän kauppoja kuin koskaan aiemmin ympäri Viroa. Sillä on yhteensä yli 20 toimipistettä.

Myös Viron Kierrätyskeskus suunnittelee lisäliikkeiden avaamista. Tallinnan keskustan Kierrätyskeskuksen toimipisteessä käy tuhat asiakasta päivässä – yli 25 000 kuukaudessa.

- Nekin, jotka eivät ennen ostaneet käytettyä tavaraa, käyvät nyt meillä, Kierrätyskeskuksen toimitusjohtaja Katriin Jyriskä sanoo.

Se näkyy Kierrätyskeskuksen liikevaihdossa. Keskus teki viime vuonna voittoa reilut 80 000 euroa.

Vihreä ajattelu on lisääntynyt

Virossa luotiin pohja kierrätysjärjestelmälle 2000-luvun puolivälissä. Sen jälkeen kierrättävien määrä on kasvanut tasaisesti.

Viron ympäristöministeriön mukaan vuonna 2000 lähes kaikki jäte meni kaatopaikalle. Nyt kolmannes siitä kierrätetään.

Jyriskän mukaan kierrätyksen suosiossa on kysymys myös asennemuutoksesta: uuden tavaran ostaminen ei ole itseisarvo.

- Ihmisistä on tullut ympäristötietoisempia, hän toteaa.

Rahapula panee etsimään edullista

Tarton yliopiston tutkijan Maie Kiiselin mukaan kirpputorien suosio ja käytetyn tavaran menekin lisääntyminen ei kuitenkaan ole pelkkä vihreä muotivillitys.

Taustalla on taantuman aiheuttama rahapula, joka koettelee yhä useampaa.

- Virossa hyvinvointi on jakaantunut epätasaisesti. Maalla ja kylissä asuvilla on matalammat palkat eikä siten pääsyä kulutuskeskuksiin, Kiisel toteaa

Vaikka Viron palkat ovat nousseet tasaisesti, ovat hinnat laukanneet perässä. Viron tilastokeskuksen mukaan virolainen tienaa nyt keskimäärin reilut 900 euroa kuussa.

Suosittelemme