Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Kymi Sinfonietta konsertoi Itämeren asialla

Itämerestä kertova Baltic Sea Blues saa kantaesityksensä keskiviikkona Kotkassa. Konsertti on osa kampanjaa, jossa eri järjestöt ja yritykset sitoutuvat tekoihin Itämeren suojelemiseksi.

Kymi Sinfonietta soittaa Kotkan konserttitalolla
Kuva: Juha Korhonen / Yle
Mirjam Tahkokorpi
Avaa Yle-sovelluksessa

Baltic Sea Blues -konsertti sai alkunsa pari vuotta sitten, kun Kymi Sinfonietta tilasi teoksen jazzmuusikko Eero Koivistoiselta. Syntyi Itämerelle omistettu esitys, jossa valokuvat näyttelevät isoa roolia orkesterin ja jazzmuusikkojen rinnalla.

- Ajattelin jo alusta lähtien, että esityksessä olisi kuvaa mukana, koska pelkkä musiikki on aika abstraktia, Eero Koivistoinen kertoo.

Itämeri-aiheiset kuvat heijastuvat konsertin aikana orkesterin taakse suurelle kankaalle.

- Yksi kuvasarja kestää tietyn ajan ja silloin tempon pitää olla äärettömän tarkka, että musiikki ja kuva loppuvat yhtä aikaa. Se on suurin haaste, sanoo kapellimestari Jani Telaranta.

Rakkaudentunnustus Itämerelle

Säveltäjä kokee Itämeren suojelun tärkeäksi aiheeksi ja hän haluaa konsertin avulla herätellä yleisöään.

- Olen asunut Itämeren rannalla suurimman osan ikääni. Täällä Kotkassa saaristossa on ollut pakko huomata se, että meren tilanne on mennyt huonompaan suuntaan. Tämän teoksen tarkoitus onkin nostaa asia esille, Eero Koivistoinen kertoo.

- Ehkä tämä on jonkin sortin rakkaudentunnustus Itämerelle, merelle ja sen hyvinvoinnille, Koivistoinen runoilee.

Myös Kymi Sinfonietan toimitusjohtaja on tyytyväinen siihen, että orkesteri on sitoutunut osaltaan Baltic Sea Acion Group -säätiön kampanjaan suojella Itämerta.

- Minusta on tärkeää, että vaikutamme yhteiskunnassa muutenkin kuin vain musiikissa. Olimme innoissamme siitä, että voimme tehdä jotain Itämeren puolesta musiikin keinoin, sanoo Kymi Sinfonietan toimitusjohtaja Riikka Luostarinen.

Kymi Sinfonietan Baltic Sea Blues -konsertin esitetään keskiviikkona Kotkan konserttitalolla ja torstaina Kuusankoskitalolla.

Suosittelemme sinulle