Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Ohjaaja vaihtoi alamaailman lama-aikaan

Ranskalainen Jacques Audiard ohjasi 2000-luvun lama-ajan rakkauselokuvan. Yle Uutiset tapasi ohjaajan Rakkautta ja anarkiaa -festivaalilla.

Jaques Audiard
Ranskalainen elokuvaohjaaja Jacques Audiard Helsingissä. Kuva: Yle
Janne Sundqvist
Avaa Yle-sovelluksessa

Yksi tämän hetken kehutuimmista elokuvaohjaajista istuu ravintola Sunnissa Helsingin Senaatintorin laidalla. Jacques Audiard laittaa päähänsä silmälasit ja vaihtaa ne pian aurinkolaseihin. Sitten takaisin silmälaseihin.

60-vuotias ohjaaja ei tunnu pysyvän aloillaan hetkeäkään. Hän kiehnää ja pyörii koko ajan, levottomana niin kuin kuva hänen elokuvissaan.

- Edellinen elokuvani tapahtui vankilassa, Audiard aloittaa viitaten tunnetuimpaan teokseensa _Profeetta _(Un Prophète, 2009).

- Se oli miesten maailma, varsin sulkeutunut ja siellä oli vain vähän valoa. Sen jälkeen halusin tehdä jotakin muuta: elokuvan, jossa olisi nainen ja rakkaustarina.

Alamaailmasta lama-aikaan

Syntyi Luihin ja ytimiin (De rouille et d'os, 2012), joka on kuitenkin yhtä karu kuin ohjaajansa aikaisemmatkin elokuvat. Synkkyyden keskellä sykkii kuitenkin jotakin kaunista ja koskettavaa.

- _Luihin ja ytimiin _on melodraama. Halusin tehdä nykypäivään sijoittuvan tarinan, joka kuvaa äärimmäisiä tilanteita ja äärimmäisiä tunteita. Eräs ystäväni kuvaili elokuvaani nimellä melotrash. Mielestäni tuo nimi kuvaa sitä hyvin.

Rujous ja runollisuus kulkevat

Luihin ja ytimiin -elokuvan pressikuvaa.
Marion Cotillard esittää Luihin ja ytimiin -elokuvassa onnettomuuteen joutuvaa miekkavalaiden kouluttajaa. Kuva: Cinema Mondo / Kinghill

Audiardin elokuvassa käsi kädessä. Ohjaaja itse ei suostu pohtimaan, mistä hänen tarinansa tunnelma syntyy.

- Se johtuu siitä, että minun elokuvani ovat hyviä ja muiden eivät, hän vitsailee.

- Elokuvassani on tärkeintä anteeksianto miehen ja naisen, lapsen ja isän sekä naisen ja eläinten välillä, hän kuitenkin jatkaa.

Parhaiden kanssa

Profeetalla oli varmasti vaikutusta siihen, että Audiard sai uusimpaan elokuvaansa unelmatiimin tekijöitä. Pääosissa nähdään Euroopan tämän hetken kysytyin näyttelijätär Marion Cotillard (mm. Yön Ritarin paluu, 2012) ja belgialainen Matthias Schoenaerts, joka häikäisi maansa viime vuoden Oscar-ehdokkaassa _Bullheadissä _(Rundskop, 2011).

- Halusin työskennellä Marionin kanssa siitä asti kuin näin _Pariisin varpusen _(La môme, 2007). Matthiasin löysin, kun satuin näkemään _Bullheadin _dvd:llä, Audiard kertoo.

Valtavien miekkavalaiden luonnonvoiman keskellä näytellyt Cotillard on elokuvassa haastavassa roolissa, sillä hänen esittämänsä valaankouluttaja on suurimman osan elokuvasta rampa.

- Invalidi on henkilö, jolta puuttuu jotakin, ohjaaja sanoo.

- Halusin näyttää, miten hän juuri tuon puutteen takia pystyy johonkin sellaiseen, mihin hän ei muuten pystyisi.

Suosittelemme