Hyppää sisältöön

Finlandia-palkintoehdokkaat julki

Vuoden 2012 Finlandia-palkinnon kuusi ehdokasta on julkistettu. Vuoden ehdokasromaanit liikkuvat erilaisissa historiallisissa kehyksissä. Finlandia-palkinnon saajan päättää presidentti Tarja Halonen.

Finlandia-palkintoehdokkaat
Kuva: Yle
Suvi Vesalainen

Vuoden 2012 Finlandia-ehdokkaat ovat Riikka Ala-Harjan Maihinnousu, Pirjo Hassisen Popula, Heidi Köngäksen Dora, Dora, Ulla-Leena Lundbergin Is (Jää), Aki Ollikaisen Nälkävuosi ja Juha Seppälän Mr. Smith.

Ehdokasromaaneista viisi kuudesta liikkuu erilaisissa historiallisissa kehyksissä. Hassisen Popula ja Seppälän Mr. Smith iskevät lisäksi myös oman aikamme yhteiskunnallisiin kipupisteisiin.

Valintalautakuntaan kuuluivat kirjallisuudentutkija, dosentti Janna Kantola puheenjohtajana ja muina jäseninä äidinkielen, kirjallisuuden ja median lehtori Riitta Kulmanen ja elokuvatuottaja Lasse Saarinen.

Halonen: Finlandia-ehdokkaat kuvaavat suomalaisuutta

Vuoden 2012 Finlandia-palkinnon saajan päättää presidentti Tarja Halonen. Presidentti Halosen mielestä ehdokkaat kuvaavat suomalaisuutta laajasti.

Presidentti Halonen kertoi ehdokkaiden julkistustilaisuudessa torstaina lisäksi, että hän on etukäteen lukenut yhden ehdokasromaaneista. Muut viisi ovat hänelle toistaiseksi tuntemattomia. Halonen aikoo tutustua kirjoihin työmatkoillaan.

Kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinto jaetaan 4.12.2012.

Valintalautakunnan luonnehdintoja Finlandia-ehdokkaista

Maihinnousu

Riikka Ala-Harjan Maihinnousussa maailma romahtaa, mutta ihmiset eivät. Romaanissa taistellaan periksi antamatta ja monella rintamalla: historiallisessa Normandian maihinnousussa ja yhden naisen elämässä.

Romaanin riisuttu kieli ja paljas, raportinomainen kerronta alleviivaavat ahdistuksen kouriintuntuvaa kuvausta, ja sitä, millaista on olla äärimmäisten tunteiden – vihan, rakkauden, raivon ja toivon – mahdottomassa aallokossa.

Popula

Pirjo Hassisen Popula on ajantasainen analyysi suomalaisesta yhteiskunnasta, pahoinvoinnista ja poliittisen ääriliikkeen toimintamekanismeista.

Valintalautakunnan mielestä Hassisen poikkeuksellisen luova kielenkäyttö ja sen myötä paikoin pilkahteleva vino huumori edesauttavat teoksen karun yhteiskunta-analyysin hätkähdyttävyyttä.

Dora, Dora

Heidi Köngäksen Dora, Dora on psykologisesti tarkkanäköinen romaani, jonka historiallisena taustana on Hitlerin luottomiehen, varusteluministeri Albert Speerin matka Suomen Lappiin joulukuussa 1943.

Taitavan kerronnan ja ilmaisuvoimaisen kielensä avulla Dora, Dora näyttää, mitä kritiikitön uskollisuus, vallanhimo ja miellyttämisenhalu saavat aikaan.

Is (Jää)

Ulla-Lena Lundbergin romaani Jää on kertomus nuoren papin perheestä, joka alkaa rakentaa elämäänsä sotien jälkeen pienessä saaristoseurakunnassa.

Romaanin yksittäisissä kohtauksissa, jotka ennustavat tai toteuttavat sen dramaattista käännettä, on lyyristä kauneutta.

Nälkävuosi

Aki Ollikaisen nälkävuosiin 1867 ja 1868 sijoittuva teos kuvaa pienen perheen matkaa kohti Pietaria ja parempia olosuhteita.

Naturalistinen ja kielellisesti ilmaisuvoimainen kuvaus saa myös runollisia sävyjä.

Mr. Smith

Niin ikään itärajan tuntumaan ja osin historiaan asettuva _Mr. Smith _ jättää taakseen perinteisen romaanimuodon kertoakseen aikamme ahneuden diagnoosin ja synkän ennusteen sen toteuttajille.

Romaanin monelta tasolta läpitunkeva totuus rahan tuhovoimasta välittyy vastaansanomattomasti kirkkaan kielellisen ilmaisun ansiosta.

Suosittelemme sinulle