Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Hirsitalojen sisäilma hellii asukkaitaan

Hirsitalon asukkaat ovat kuusi kertaa todennäköisemmin tyytyväisiä sisäilman laatuun, kuin kivitalossa asuvat. Myös hirsitaloissa asuvien yleinen terveydentila on muissa kohteissa asuvia parempi.

Hirsikorttelihanke Pudasjärvi. Metsähallituksen konttori.
Kuva: Ensio Karjalainen / Yle
Ensio Karjalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Tyytyväisyys käy ilmi THL:n tekemässä selvityksessä, joka tehtiin Pudasjärven juuri valmistuneen hirsikorttelihankkeen yhteydessä. Hankkeessa selvitettiin asumistyytyväisyyden lisäksi Pudasjärvelle rakennettujen hirsirakennusten ympäristövaikutuksia ja seurattiin niiden energiankulutusta.

Kolme vuotta kestäneessä hirsikorttelihankkeessa Iijoen varteen Pudasjärvelle rakennettiin kaksi toimistorakennusta ja asunnot kuudelle perheelle. Muun muassa Metsähallitus on muuttanut jo reilu vuosi sitten hirsitaloon.

Hirsi sitoo hiiltä

Hankkeen ekologiaa seurannut arkkitehti Matti Alasaarela muistuttaa, että puu on kaikkein ekologisin vaihtoehto rakennusmateriaaleista.

- Kun rakennetaan hirrestä, siihen sitoutuu paljon hiiltä hirren koko elinkaaren ajaksi. Hirteen sitoutunut hiili on pois ilmasta aiheuttamasta kasvihuonepäästöjä.

Pudasjärven kaupunki suunnittelee parhaillaan uuden koulukeskuksen rakentamista hirrestä. Rakennuskohteesta tulisi toistaiseksi suurin Suomessa hirrestä rakennettu kokonaisuus. Hehtaarin alueelle rakennetaan koulukeskus 800:lle oppilaalle.

Äänieristys ei toimi

Reilun vuoden hirsirakennuksessa Pudasjärven Karhukunnaalla työskennellyt Metsähallituksen suunnittelija Rami Nissema kehuu uutta seinämateriaalia miellyttäväksi.

- Moittia voi vain heikkoa äänieristystä. Muutoin hirsi on mukava materiaali sisätiloissa. Minkäänlaisia huoneilmaongelmia ei toistaiseksi ole esiintynyt.

Energiaa säästyy

Hankkeessa selvitettiin asumismukavuuden lisäksi hirsirakennusten rakentamisen ympäristövaikutuksia ja valmisteltiin tiedonkeruujärjestelmä rakennusten energiankulutuksen seuraamista varten.

VTT:n laskelmien mukaan materiaalivalmistuksen kasvihuonekaasupäästöt olivat keskimäärin 12 prosenttia normitaloja pienemmät. Ekologisimmilla vaihtoehdolla päästöt olivat keskimäärin jopa 40 prosenttia normitaloa pienemmät.

Myös fossiilisen energian kulutus hirsitalon valmistuksessa oli reilut 10 prosenttia perinteistä taloa pienemmät. Luonnonmukaisimmassa vaihtoehdossa uusiutumattoman energian kulutus pääsi lähes 40 prosenttia normitaloa alhaisemmalle tasolle.

Suosittelemme