Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Tatu ja Patu innostavat pihaleikkeihin

Hiekkakakkujen tekeminen ja ennen kaikkea niiden nautinnollinen tuhoaminen aloittaa pihaleikkien käsikirjan, jossa haetaan uusia ulottuvuuksia lasten tuttuihin ulkopuuhiin. Outolan veljekset Tatu ja Patu tekevät kävyistä vaikka viikset Finlandia Junior –ehdokkaaksi valitussa kirjassa.

Piirroshahmo antautuu hiekkakakun tuhoamiseen.
Kuva: Aino Havukainen ja Sami Toivonen, Tatu ja Patu pihalla -kirja, Otava
YLE Tampere: Aino Havukainen ja Sami Toivonen Tatun ja Patun tekijät
Kuva: Aino Havukainen ja Sami Toivonen, Tatu ja Patu pihalla -kirja, Otava Kuva: Leena Peltokangas / Yle
Leena Peltokangas
Avaa Yle-sovelluksessa
Sami Toivonen ja Aino Havukainen
Sami Toivonen ja Aino Havukainen Kuva: Leena Peltokangas / Yle

Näissä ulkoleikkiasioissahan tuppaa olemaan sellainen kansanperinteen haju, joka on omiaan karkottamaan lapset päinvastaiseen suuntaan. Yritimme lähestyä keppejä ja käpyjä puhtaalta pöydältä.

Sami Toivonen

Kesällä ilmestynyt  Tatu ja Patu pihalla nousi kuuden Finlandia Junior –ehdokkaan listalle tällä viikolla. Teos on Aino Havukaisen ja Sami Toivosen mukaan outo käsikirja siitä, mitä kaikkea kivaa pihalla voi tehdä.

- Tässä pyritään kattamaan klassiset peruskuviot, kuten lätäkköleikit, lumileikit, majanrakennus tai kauppaleikit. Kukkaseppeleen tekokin käydään läpi varsin havainnollisena kuvasarjana, listaa Sami Toivonen.

- Leikkejä ei tarvitse keksiä valmiiksi, vaan usein lapsi tarvitsee oikeastaan vain pienen kimmokkeen kehittääkseen itse puuhaa, joka voi alkaa varsin yksinkertaisistakin asioista. Tämä kirja ei tarjoa juurikaan valmiita leikkejä sääntöineen, vaan innostaa etsimään leikin aiheet tutusta ympäristöstä, pohtii Aino Havukainen.

-Tatu ja Patu pihalla -kirja toimii ehkä jonkinlaisena vaihtoehtona nykyisille virtuaalimaailmoille. Näissä ulkoleikkiasioissahan tuppaa olemaan sellainen kansanperinteen haju, joka on omiaan karkottamaan lapset päinvastaiseen suuntaan. Yritimme lähestyä keppejä ja käpyjä puhtaalta pöydältä ja pyrimme hauskaan, vauhdikkaaseen ja sarjakuvamaiseen ilmaisuun, kertoo Sami Toivonen.

Kirja onkin varsin perusteellinen opas esimerkiksi hiekkakakkujen tekemiseen ja tuhoamiseen tai vaikkapa lumienkelin, tuon ”myyttistä taivaallista henkiolentoa muistuttavan painauman” luomiseen. Erityisen kattavasti kirja esittelee käpyjen, heinien ja keppien käyttöä nykyaikana. Perinteisten käpylehmien lisäksi kuusenkävystä voi muotoilla vaikkapa viikset tai kävyistä voi tuunata trendikkään piikkimaton, joka on taatusti luomua.

Parodia uppoaa myös lapsiin

Tatu ja Patu pihalla –kirjassa nauretaan myös hyväntahtoisesti meille ponteville ja tärkeille  aikuisille. Esimerkiksi majanrakentamisen ammattilainen Partse Patulainen antaa rakennusohjeita omasta majasta haaveileville ja tuo helposti mieleen television remonttiohjelmien pätevät remonttireiskat. Tatun ja Patun outo maailma viehättää lasten lisäksi myös aikuisia lukijoita.

- Lapsetkin ymmärtävät parodiaa ja osaavat lukea mediaa. Heitä ei siis pidä aliarvioida. Tässä majanrakennusosiossa nauretaan hyväntahtoisesti remonttiohjelmien äijäilylle ja sen lapset myös oivaltavat. Metodi on tuttu myös aikaisemmista kirjoista, esimerkiksi Tatun ja Patun Suomi –kirjassa parodioitiin omalla oudolla tavalla matkailuohjelmia, pohtii Aino Havukainen.

Uusimmassa teoksessa Tatu ja Patu eivät  esiinny varsinaisesti kuvakirjan muodossa, kirjan koko on nyt pienempi ja sivuja on aikaisempaa enemmän.

- Ensin tuli idea pihaleikeistä ja melko pian huomasin, ettei kuvakirjamuoto tässä tapauksessa toimi, vaan pienempi käsikirja on toimiva ratkaisu kirjan ulkoasuksi. Monille teoksesta onkin tullut mieleen sudenpentujen käsikirja, mutta meillä ei tällaista ennakkoasetelmaa kirjaa tehdessä ollut, kertoo Aino Havukainen.

Ulkopuolisuus avaa uusia näkökulmia

Tatun ja Patun seikkailut ovat tulleet suomalaisissa lapsiperheissä varsin tutuiksi. Kuvakirjahahmot ovat myös menestyneet maailmalla, sarjan kirjoja on käännetty 17 kielelle. Aino Havukainen sanoo veljesten elämää hallitsevan ulkopuolisuuden näkökulman kantaneen tarinoita kaikki nämä vuodet.

- Se oli varmaan elämäni ainut varsinainen heureka-hetki, kun tajusin aikanaan puhelinkeskustelussa kustannustoimittajan kanssa, että juuri ulkopuolisuuden kautta voi kertoa mistä tahansa aihepiiristä ennakkoluulottomasti ja myös hauskasti, muistelee Aino Havukainen.

Vasta  ulkopuolisuuden idean kirkastuttua Aino Havukainen ja Sami Toivonen alkoivat kehitellä hahmoille nimiä, ulkomuotoa ja taustaa Outolan veljeksinä. Syntyi omanlaisensa tietokirjahenkinen kuvakirjasarja, jossa Tatu ja Patu ovat hakeneet uusia, pirteitä näkökulmia mm. lääkärissä käymiseen, päiväkotiin tai koneiden maailmaan. Vuonna 2007 Tatun ja Patun Suomi palkittiin Finlandia Junior-palkinnolla. Aino Havukainen ja Sami Toivonen ovat iloinneet sankariensa kanssa jo kymmenen kirjan verran ja lisää keksintöjä syntyy, uusi kirja on jo työn alla.

Tatu ja Patu asuvat Mauri Kunnaksen lapsuudenmaisemissa

Tatu ja Patu -kirjojen  ideat syntyvät Sami Toivosen ja Aino Havukaisen kotisohvalla Sastamalan Vammalassa. Puhelias pariskunta kuvailee työmetodiaan hyvin keskustelevaksi, ensin hiotaan ideaa sohvalla ja vasta sitten siirrytään työhuoneeseen tekemään siitä totta. Työhuone onkin varsin lähellä, omakotitalon siipirakennuksessa.

Aino Havukainen ja Sami Toivonen muuttivat Raisiosta Mauri Kunnaksen lapsuudenkotiin Vammalaan vuonna 2007. Lastenkirjallisuuden perinne siis kulmakunnalla jatkuu. Voiko Kunnaksen tai hänen tuotantonsa synnyttäneen hengen jotenkin aistia talosta?

- Jatkuvastihan se notkuu täällä fyysisestikin, joten olishan se kauheaa, jos hän olisi jotenkin henkisestikin vielä läsnä, nauravat talon nykyiset asujat. Vammala ja etenkin vanha kotitalo on kuulemma Mauri Kunnakselle varsin rakas paikka.

- Tämän talon kellarissa Mauri Kunnaksen isä aikanaan rakensi puuleluja ja tässä talossa Mauri Kunnas keksi Koiramäen, tämä mäki on ollut oikeastaan käsityöläisten seutua. Joten onhan se makeeta, että samaan taloon osuu tällainen lastenkulttuurin jatkumo. Olemmekin vitsailleet, että kun tulemme vanhoiksi, niin täytyy sitten alkaa katsomaan valmiiksi taloon jatkajia lastenkulttuurin saralta, tuumaavat Sami Toivonen ja Aino Havukainen.

Suosittelemme