Hyppää sisältöön

Nälkävuosi niittää kunniaa

Aki Ollikaisen esikoisteos Nälkävuosi kahmii tunnustuksia. Se voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja on myös Finlandia-palkintoehdokkaana. Kirjailija kertoo, että äkillisessä suosiossa on sulateltavaa.

Aki Ollikainen kirjoittaa Eeva Joenpellon kirjastohuoneessa
Aki Ollikainen työskentelee Eeva Joenpellon kirjakokoelman keskellä. Kuva: Yle
Marika Paaso

Keväällä esikoiskirjansa julkaisseelle Aki Ollikaiselle torstai oli todellakin toivoa täynnä. Aamulla julkistettiin Finlandia-ehdokkaat ja Ollikaisen Nälkävuosi oli kuuden ehdokkaan joukossa. Iltasella kirjailija sai taas kiirehtiä kukitettavaksi, kun hän kävi pokkaamassa Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon.

- Siinä ehti yhden päivän aikana tapahtua monenlaista. Onhan tässä sulateltavaa, huomiosta hämmentynyt kirjailija naurahtaa.

Helsingin Sanomien palkintolautakunnan mukaan Nälkävuosi on "kielellisesti hallittu ja hienosti rakennettu kokonaisuus, kuin jo kokeneen kirjoittajan teos". Finlandia-palkintovalintalautakunnan mukaan taas "naturalistinen ja kielellisesti ilmaisuvoimainen kuvaus, joka saa myös runollisia sävyjä".

Kautta linjan kritiikit ovat muutoinkin olleet kiittäviä.

- Ei siitä osannut haaveilla, että se niin hienosti otettaisiin vastaan ja että se noin laajalti noteerattaisiin, Ollikainen kertoo.

Syksy toteutti Ollikaisten haaveet

Ollikainen asuu tätä nykyä Sammatissa kirjailijakodissa. Sinne kirjailija perheineen muutti syyskuussa Lapista, jossa perhe ehti asustella ja työskennellä kymmenisen vuotta.

Lapissa niin Aki kuin vaimo, Millakin, tekivät toimittajan töitä, mutta nyt myös Milla on aloittamassa kirjailijan uraansa: hän voitti lokauussa Like Kustannuksen ja Suomen dekkariseuran Rikos kannattaa -kirjoituskilpailun. 

Ollikaisen perheen elämä on siis viimeisen parin kuukauden aikana kokenut aikamoisen myllerryksen.

- Siinä on ehtinyt tapahtua aika paljon lyhyessä ajassa. Yhtäkkiä saa tehdä sitä, mistä on aina haaveillut, saa elää sitä kirjailijaelämää, Ollikainen iloitsee.

"Miten siinä niin kauan kesti"

Syntyjään Ollikainen on Äänekosken poikia ja edelleen Keski-Suomi tuntuu tutulta.

Yhtäkkiä saa tehdä sitä, mistä on aina haaveillut. Saa elää sitä kirjailijaelämää.

Aki Ollikainen

- Asuin parikymppiseksi Äänekoskella ja sen jälkeen opiskelin Jyväskylässä. Että kyllä se kotiseudulta tuntuu se Keski-Suomi.

Tulevana sunnuntaina Ollikainen vierailee lapsuutensa maisemissa Äänekosken kirjallisuusmatineassa. Roolit ovat nyt vaihtuneet, sillä aikoinaan nuori Ollikainen istui kyseisen tapahtuman yleisössä.

Mitä olisi mahtanut Aki silloin ajatella, jos olisi tiennyt, että parinkymmenen vuoden kuluttua hän onkin itse esiintymässä?

- Olisin varmaan ajatellut, että miten siinä niin kauan kesti.

Äänekosken kirjallisuusmatinea alkaa Koskelassa sunnuntaina 18.11. kello 13. Aki Ollikaisen lisäksi kirjailijavieraina ovat Anna Kortelainen ja Petri Tamminen.

Suosittelemme sinulle