Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Itä-Suomen yliopisto pahoittelee: D-vitamiinipitoisuudet mitattiin puutteellisesti

Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinitutkimuksessa käyttämä mittausmenetelmä oli puutteellinen. Tuotteet täyttävät viranomaisvaatimukset neljää tuotetta lukuun ottamatta.

Antti Karhunen / Yle
Anna Ronkainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Itä-Suomen yliopiston uudessa D-vitamiinipitoisuuksia mittaavassa tutkimuksessa on selvinnyt, että yliopiston mittausmenetelmät olivat puutteelliset.

Tutkimuksen luotettavuus tablettivalmisteiden D-vitamiinipitoisuuksien analysointiin ei ole riittävä. Yliopiston käyttämän analyysimenetelmän tuloksiin ovat voineet vaikuttaa muun muassa ravintolisien muut ainesosat.

Yliopisto teetti uuden tutkimuksen akkreditoidussa Eurofins-laboratoriossa. Tutkimus tehtiin samoista D-vitamiinipurkeista kuin edellisessä tutkimuksessa.

Neljä valmistetta ei täytä vaatimuksia

Tanskalaisen laboratorion analyysin mukaan tutkitut tuotteet täyttävät viranomaisvaatimukset neljää tuotetta lukuun ottamatta. Nämä tuotteet ovat Hyvän olon D-vitamiini, Pirkka D3-vitamiini, Force vitamin D 125 ja Mega D3 125. Hyväksytty poikkeama on enintään 20 prosentin alitus pakkauksessa ilmoitetusta.

Tanskalaislaboratorion mukaan Hyvän olon D-vitamiinissa on 69 prosenttia, Pirkka D3 -vitamiinissa on 75 prosenttia, Force vitamin D 125 -valmisteessa ja Mega D3 125 -valmisteessa on alle 0,4 prosenttia pakkauksessa ilmoitetusta vitamiinimäärästä.

Itä-Suomen yliopisto on saanut asiasta yhden vahingonkorvaushakemuksen. Yliopiston akateeminen rehtori Jukka Mönkkönen ei kommentoinut sitä, kuka vahingonkorvaushakemuksen on tehnyt.

D-vitamiinia valmistavien yhtiöiden omavalvonnan tuloksia Itä-Suomen yliopisto ei ole missään vaiheessa kyseenalaistanut. Itä-Suomen yliopisto pahoittelee kohua.

Yliopisto teki kohua herättäneet mittaukset taustatiedoksi tekeillä olevaan laajaan D-vitamiinin terveyshyötyjä koskevaan tutkimukseen. Itse tutkimukseen kohu ei vaikuta, sillä siinä käytettävät D-vitamiinivalmisteet on erikseen tehty  ja tutkittu lääketehtaassa.

Suosittelemme