Hyppää sisältöön

Heinolan päiväkirjan vuotaja ei rikkonut lakia

Heinolan kaupunginjohtaja Tita Rinnevaaran tekoja kuvailleen päiväkirjan vuodossa julkisuuteen ei välttämättä ole rikottu lakia. Näin arvioi Etelä-suomen aluehallintoviraston lakimies Riitta-Liisa Mäkinen, jonka mukaan viranomaisille toimitetut asiakirjat ovat pääsääntöisesti julkisia.

Kuva: Yle

Heinolasta jaettiin viime viikolla julkisuuteen päiväkirja, jossa ruodittiin kaupunginjohtaja Tita Rinnevaaran tekemisiä ja sanomisia yksityiskohtaisesti. Päiväkirjaa oli pidetty työterveyslääkärin ja -psykologin pyynnöstä.

- Jos viranomaiselle toimitetuissa asiakirjoissa ei ole erikseen salassa pidettäväksi määrättyä tietoa, asiakirja on julkinen, summaa lakimies Riitta-Liisa Mäkinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta työsuojelun vastuualueellta.

Lisäksi löytyy erilaisia säädöksiä keskeneräisten asioiden käsittelystä. Keskeneräisen asian tekemiseen julkiseksi liittyy paljon harkinnanvaraisuutta. 

- En ole tutustunut Heinolan asiakirjaan, mutta työsuojeluviranomaisten kannalta näin pääsääntöisesti on, Mäkinen sanoo. 

Tapauksissa voidaan joutua soveltamaan myös muuta lainsäädäntöä, johon työsuojeluviranomaiset eivät ota kantaa. Tälläisiä ovat esimerkiksi kunnianloukkausasiat.

Työhyvinvointiin liittyvissä tapauksissa käytäntö viranomaisilla on, että ensin työntekijälle lähetetään täytettäväksi käsittelypyyntölomake. Siinä kerrotaan, että kaikki työsuojeluviranomaiselle toimitettavat asiakirjat ovat julkisia ja kuka tahansa voi saada niistä tiedon.

- Näin annetaan asianomaiselle mahdollisuus harkita, paljonko hän haluaa kertoa tietäessään, että esille tulevat seikat päätyvät ainakin jossain vaiheessa julkisiksi. 

Onko päiväkirjan pitäminen tavanomainen käytäntö?

Työsuojelu tai -hyvinvointi asiaa voidaan käsitellä ainoastaan konkreettisten tekojen kautta. Jos esille ei tule yhtään selkeää asiaa, missä joku olisi menetellyt työssään virheellisesti, tapauksen eteenpäin viemiseen ei löydy perusteita.

- Aina, kun asiaa ryhdytään selvittämään, täytyy muistella konkreettisia, tapahtuneita tekoja, Riitta-Liisa Mäkinen sanoo.

Heinolassa vuodettiin viime viikolla julkisuuteen päiväkirja, jossa ruoditaan va. kaupunginjohtaja Tita Rinnevaaran tekemisiä ja sanomisia. Päiväkirjaa pidettiin työterveyslääkärin ja -psykologin pyynnöstä.

Suosittelemme sinulle