Hyppää sisältöön

Haglund: Hyökkäys Gazaan ilmeinen

Lähi-itä alkaa olla taas ruutitynnyri, puolustusministeri kommentoi TV1:n Ykkösaamussa. Hän sanoi myös, ettei Islanti-päätös vie Suomea Natoon.

Puolustusministeri Carl Haglung Ylen aamu-tv:n vieraana 17.11.2012. Kuva: Yle
Johanna Östman

Tilanne Lähi-idässä on huono, arvioi puolustusministeri Carl Haglund. Israelin maaisku Gazaan näyttää koko ajan ilmeisemmältä, Haglund arvioi TV1:n Ykkösaamussa.

Israel on jatkanut yön ja aamun aikana ilmaiskujaan Gazan palestiinalaisalueille. Osapuolten välit ovat niin tulehtuneita, että alue alkaa taas olla ruutitynnyri, arvioi Haglund.

- Ikävä kyllä on ilmeistä, että Israel hyökkää Gazaan ja ikävä kyllä kärsijöinä ovat siviilit. Tilanne on tosi ikävä.

Gazassa on tähän saakka kuollut arviolta 30 siviiliä ja Israelissa kolme.

Israel teki vastaavanlaisen hyökkäyksen Gazaan neljä vuotta sitten. Jälkikäteen katsottuna siitä ei jäänyt paljon myönteistä käteen, totesi Haglund Ykkösaamussa.

Haglund: Islanti-päätös ei vie Natoon

Haglundin mukaan Naton pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin tämänviikkoinen Suomen-vierailu toi kaivattua selkeyttä kysymykseen pitäisikö Suomen osallistua Islannin ilmavalvontaoperaatioon, vai ei.

- Viesti Natosta on, että Suomi ja Ruotsi voivat osallistua vain harjoituslentoihin. Tunnistuslennot jäävät Nato-maa Norjan tehtäväksi. Käytännössä Islannin-operaatiossa on siis kysymys harjoituksesta, Haglund painotti.

- Tämä helpottaa meidän kansallista päätöksentekoamme. Asiasta tulee tietysti käydä laaja ja perustellinen keskustelu, jotta eduskunta tietää mistä on kysymys ja mistä ei.

Haglundin mukaan Islantiin lähtö ei vie Suomea lähemmäksi Natoa, mutta vahvistaisi pohjoismaista sotilasyhteistyötä.

- En ole mikään Nato-intoilija, eikä sitä ole myöskään Islanti-päätöstä valmistellut ulkoministeri Erkki Tuomioja. Kuten pääsihteeri Fogh Rasmussen totesi, tässä päätöksessä ei ole mitään Nato-ulottuvuutta.

- Pidän pohjoismaista yhteistyötä vaihtoehtona Nato-tielle. Siksi olen yllättynyt siitä, että Islannin operaatioon osallistumista pidetään tienä Natoon, totesi Haglund.

Suomesta tulee ensi vuonna Pohjoismaisen puolustusyhteistyöelimen NORDEFCO:n puheenjohtaja.

Suosittelemme sinulle