Hyppää sisältöön

Ripsiseerumi saatetaan kieltää Suomessa

Ripsien ja kulmakarvojen kasvattamiseen tarkoitettu seerumi saatetaan kieltää Suomessa. Ruotsin lääkeviraston mukaan ripsiseerumin sisältämä lääkeaineen johdannainen voi aiheuttaa useita sivuvaikutuksia.

Kuva: Glowimages

Ripsien pidentämiseen tarkoitettu Revitalash-seerumi saatetaan kieltää Suomessa. Tänään maanantaina Ruotsin lääkevirasto kielsi kolme ripsiseerumia kolmen jo aiemmin kielletyn lisäksi. Myös Revitalash on kiellettyjen joukossa.

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea alkoi tutkia useita ripsiseerumivalmisteita elokuussa. Selvitykset jatkuvat muun muassa Revitalash-merkin kohdalla, koska siinä on ilmoitettu olevan lääkeaineeksi luokiteltavan prostaglandiinin johdannaista.

Valmistetta myydään tällä hetkellä kosmetiikkana. Koostumukseltaan ripsiä pidentävä tuote katsotaan kuitenkin lääkkeeksi, jos se sisältää farmakologisesti vaikuttavaa lääkeaineen johdannaista.

- Jos valmistaja ei muuta koostumusta, tuote saatetaan kieltää myös Suomessa, yliproviisori Kristiina Pellas Fimeasta kertoo.

Fimea aikoo seuraavaksi selvittää tuotteen valmistajan kanssa, onko seerumin koostumus vielä sama. Pellas kertoo prosessin kestävän vielä kuukausia.

- Ripsiseerumit sisältävät usein lääkeaineen johdannaisia, ja useat maat ovat puuttuneet tuotteisiin. Voimakkaasti ripsiä pidentävät valmisteet vaikuttavat lääkkeelle ominaisella tavalla, vaikka käyttöaihe ei ole sairauden hoitaminen, Pellas selvittää.

Prostaglandiinijohdannaisten sivuvaikutuksiksi on todettu esimerkiksi silmien kihelmöinti, ärsytys ja punaisuus, ripsien liikakasvu sekä silmän värikalvon muuttuminen palauttamattomasti tummemmaksi.

Ruotsissa on Revitalash-merkkien lisäksi kielletty NeuLash-, RapidLash- ja NeuveauBrow-ripsiseerumit.

Suosittelemme sinulle