Hyppää sisältöön

Hallitus pääsi sopuun pankkiverosta

Muun muassa veron työllisyysvaikutukset ja sen mahdolliset vaikutukset pankkien lainamarginaaleihin ovat herättäneet keskustelua.

Hallitus on päässyt sopuun pankkiveron käyttöönotosta. Vero kerätään pankkien riskipääomasta ja se on tarkoitus rahastoida pankkikriisien varalle. Vero otetaan käyttöön ensi vuoden alussa ja se olisi voimassa kolme vuotta. Siitä voidaan luopua jo aiemmin, jos EU:ssa otetaan käyttöön vastaava vero.

Pankit ovat arvostelleet ankarasti hallituksen suunnitelmia. Niiden mukaan lasku päätyy yritysten ja kansalaisten maksettavaksi nousevina lainamarginaaleina.

Tavoiteltu tuotto on vuosittain 170 miljoonaa euroa.

Hallitus sinetöi linjauksensa ensi vuoden lisäbudjettiesityksen yhteydessä tiistaina. Eduskunnalle esitys annetaan torstain valtioneuvoston istunnossa.

Puolueet ovat olleet eri mieltä siitä, miten veroa kerätään. Valtiovarainministeriö esitti jo kuun alussa lausunnolle lähteneessä esityksessään, että vero kerättäisiin pankkien riskipääomista.

Verosta kertyvillä verovaroilla varauduttaisiin mahdollisiin uusiin rahoitusmarkkinaongelmiin ja pyrittäisiin rajaamaan veronmaksajien vastuita pankkikriiseissä.

Pankkiveroa kerättäisiin vuosina 2013-2015 suomalaisilta talletuspankeilta valtiolle, mutta kerätty vero on siis tarkoitus myöhemmin rahastoida.

- Hallitus varautuu siihen, että pankkiveron tuotto lähtökohtaisesti siirrettäisiin myöhemmin kotimaisiin kriisinratkaisutarkoituksiin, hallitus muotoilee tiedotteessaan.

Viime vuonna talletuspankkien maksama tulovero oli yhteensä noin 460 miljoonaa euroa, joten pankkivero kasvattaisi niiiden maksuja noin kolmanneksella.

FK: Käyttökirjausta syytä vielä tarkentaa

Finanssialan keskusliiton FK:n mukaan esitys on parantunut aiemmasta, mutta veron käyttötarkoitusta pitäisi eduskuntakäsittelyssä vielä tarkentaa. FK mielestä paras ratkaisu olisi kuitenkin haudata koko esitys.

- Tämä vero on huonosti ajoitettu ja sitä ei pitäisi ottaa käyttöön lainkaan. Se ei tue kasvua ja suomalaista työllisyyttä. Mutta tämä on ehdottomasti askel parempaan suuntaan, kun veron käyttötarkoitus selkeästi tuodaan esiin hallituksen esityksessä. Kirjausta on kuitenkin vielä syytä tarkentaa ja tiukentaa eduskuntakäsittelyvaiheessa, FK:n toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi sanoi.

Suosittelemme sinulle