Hyppää sisältöön

Harkitsematon pikavippi vie opiskelijan luottotiedot

Velkaneuvontaan hakeutuvien nuorten aikuisten määrä kasvaa Helsingissä. Yhä useamman ajaa ongelmiin pikavippikierre. Joukko helsinkiläisvaltuutettuja haluaisi kieltää vippimainokset julkisissa tiloissa kokonaan.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Pikainen kyselykierros Helsingin keskustassa paljastaa, etteivät opiskelijat jäisi kaipaamaan vippimainoksia. Korkeakorkoisen lainan mainostamista pidetään turhana houkutuksena, joka hyvin voitaisiin kieltää.

Samaa mieltä on yli puolet helsinkiläisvaltuutetuista. Peräti 45 valtuutettua on allekirjoittanut aloitteen vippimainonnan suitsimisesta julkisissa tiloissa. Vihreiden varavaltuutetun Sari Näreen mukaan mainonta antaa lapsille ja nuorille väärän kuvan järkevästä tavasta hoitaa taloutta.

- Yhteiskunnan pitäisi tukea nuoria elämänhallinnan kehittämiseen mahdollisimman varhain ja tämä on ihan toisensuuntainen tie, mitä nuorille tarjotaan, Näre toteaa.

Ongelmat ilmaantuvat heti itsenäisen elämän alussa

Helsingin talous- ja velkaneuvontaan hakeutuu jatkuvasti vasta 18 vuotta täyttäneitä nuoria, joilla on jo useita pikavippejä.

Kaupungin sosiaalista lainaa on puolestaan tänä vuonna hakenut noin 250 luottotietonsa menettänyttä opiskelijaa. Määrä on kasvanut neljänneksellä viime vuodesta.

Opiskelijoiden talousongelmia setvivän velkaneuvojan Mervi Aholan mukaan monen velkakierre alkaa harkitsemattomasta pikavipistä.

- Uskaltaisin sanoa, että noin 70-80 prosentilla tänne tulevista nuorista on ongelmia pikavippien kanssa. Luottotietoihin tulleet merkinnät aiheutuvat juuri pikavipeistä.

Vaikka perimmäinen tahto olisikin, ettei halua joutua pikavippikierteeseen, houkuttelee hetki kuitenkin.

Mervi Ahola

Mainokset houkuttelevat elämään hetkessä

Aholan mukaan vippimainokset houkuttelevat elämään hetkessä, seurauksista välittämättä. Hän suositteleekin lämpimästi niiden kieltämistä.

- Nythän kun tuolla kävelee, niin melkein jokaisessa pylväässä on joku pikavippimainos. Vaikka perimmäinen tahto olisikin, ettei halua joutua pikavippikierteeseen, houkuttelee hetki kuitenkin.

Rakennusvirastossa ajatus ei saa yhtä lämmintä vastaanottoa. Viraston mukaan pikavippimainosten hävittäminen katukuvasta edellyttäisi lakimuutosta.

Jos kaupunki kieltäisi vippien tyrkyttämisen itsenäisesti, pitäisi nykyiset sopimukset mainosyrittäjien kanssa purkaa ja neuvotella uudelleen.

Suosittelemme sinulle