Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Helsinki tähtää Kööpenhaminan ja Amsterdamin rinnalle pyöräkaupunkina

Helsinki hakee maailman suurimman pyöräilykonferenssin isäntämaaksi. Mikäli valinta osuu kohdalle, paranee kaupungin pyörätieverkosto huomattavasti, lupaa apulaiskaupunginjohtaja.

Polkupyöräilijät ajavat pyörätiellä.
Kuva: Petteri Juuti / Yle
Marika Ahonen
Avaa Yle-sovelluksessa

Helsingin pyörätiet paranisivat, jos kaupunki valitaan maailman suurimman pyöräilykonferessin isäntämaaksi. Näin lupaa apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

Pääkaupunki on ehdolla vuonna 2015 järjestettävän pyöräilykonferenssin isännäksi. Hakijakaupunkien joukosta loppusuoralle ovat selvinneet Helsingin lisäksi Ranskan Nantes ja Sveitsin Basel.

Penttilän mukaan nyt on vielä muutama vuosi aikaa parantaa etenkin keskustan pyörtieverkostoa ja panna asiat kuntoon ennen mahdollista konferenssia. Tavoitteena on myös positiivisempi mielikuva Helsingistä.

- Luonnollisesti  asian toinen puoli on, että saamme toivottavasti Helsingin imagoon liitetyksi vahvan pyöräilykaupungin roolin maailmalla kuten Kööpenhamina tai Amsterdam. Käyttäjämäärät ovat meille kasvussa ja pyöräily on strategioissa korkealla. Mielellään näyttäytyisimme hyvänä pyöräilykaupunkina maailmalle, Penttilä myöntää.

Helsinki mallina maailmalle

Penttilän mukaan suomalaisille on tullut hieman yllätyksenäkin se, että Helsinki on maailmanlaajuisesti verrattuna varsin hyvä pyöräilykaupunki. Reittejä löytyy erityisesti esikaupungeissa.

- Meillä on todellisuudessa pyöräreittejä moninkertaisesti moniin muihin kaupunkeihin verrattuna. Etenkin arkipyöräily sujuu: lapset pyöräilevät kouluun ja harrastuksiin, vanhemmat töihin ja niin edelleen.

Vuoden 2015 pyöräilykonferenssin pitäjä valitaan ensi vuoden alussa. Helsingin valintaa puoltavat muun muassa Reittioppaan kaltaiset sovellukset, joista muualla maailmassa vasta haaveillaan, Penttilä kehuu.

Pyöräilyoppia Pietariin

Velo-city on maailman suurin pyöräilypolitiikkaan ja pyöräliikenteen suunnitteluun liittyvä konferenssi. Se kokoaa yhteen liikenne- ja kaupunkisuunnittelijoita, vaikuttajia ja päättäjiä sekä muita pyöräilyn edistämisestä kiinnostuneita ympäri maailman.

Mikäli Helsinki valitaan konferenssin pitopaikaksi, yhtenä teemana olisi levittäää pyöräilyinnostusta myös naapurin puolelle.

- Pyöräily ei ole Venäjällä vielä kovin kovassa huudossa, mutta tavoitteena olisi levittää pyöräilyä myös Pietariin tämän konferenssin myötä.

Penttilä lupaa, että Helsinki satsaa pyöräilyyn tulevina vuosina tuli konferenssia tai ei.

- Kongressi on yksi etappi, mutta ei ainoa.

Suosittelemme sinulle