Hyppää sisältöön

Puheterapeuteista huutava pula

Puheterapeuteista on pulaa. Etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa kärsitään sekä virkojen että ammattilaisten puutteesta. Läheskään kaikissa kunnissa ei ole omaa puheterapeuttia vaan palvelut joudutaan ostamaan ulkopuolelta. Myös yksityisten puheterapeuttien ajat ovat kortilla ja terapiaan pääsyä voi pahimmillaan joutua odottamaan kuukausista vuosiin.

Aatu Heiskasesta puheterapiassa on ollut kivaa. Kuva: Lasse Laitinen / Yle
Sari Jormanainen

Puheterapeutteja löytyy muutaman pohjoiskarjalaisen kunnan palkkalistoilta ja yksityisiä palvelun tuottajiakin on vain kourallinen.

Kysyntää puheterapialle kuitenkin on yhä vain enemmän. Niinpä esimerkiksi Tohmajärvellä asuva 7-vuotias Aatu sai lähetteen Joensuuhun yksityiselle puheterapeutille.

- 5-vuotisneuvolan lääkärin tarkastuksessa lääkäri kirjoitti lähetteen Joensuuhun, kun Tohmajärvellä ei ole omaa puheterapeuttia. Kyllähän tämä vaatii aikaa ja työtä, kun meiltäkin on matkaa 65 kilometriä, Aatun äiti Saara Heiskanen toteaa.

Aatu ei ole vielä kuitenkaan väsynyt kerran viikossa tehtäviin Joensuun reissuihin.

- Ihan hyvää ja kivaa on.

Itä-Suomessa vaikein tilanne

Puheterapeuttiliiton mukaan ammattilaisista on pulaa kaikkialla Suomessa, mutta Itä- ja Pohjois-Suomessa tilanne on pahin. Näiltä alueilta puuttuu sekä vakansseja että puheterapeutteja.

- Pohjois-Karjalassa puheterapeuteista on pulaa. Suuret kaupungit ja ne kaupungit, joissa puheterapeutteja valmistuu, imevät kyllä valmistuneet työmarkkinoille. Tänne on hyvin vaikea saada nuoria puheterapeutteja, yksityinen puheterapeutti Tarja Koivula toteaa.

Joensuun kaupungilla on viisi puheterapeutin virkaa ja kuudetta on esitetty perustettavaksi. Tämä ei kuitenkaan riitä vastaamaan kysyntään, vaan palveluita on ostettava. Kuntien lisäksi yksityistä sektoria työllistää myös kelan kautta tulevat vaikeavammaiset asiakkaat.

- Kuntien kohdalla tilanne on sellainen, että jonotusajat ovat muutamasta kuukaudesta puoleen vuoteen tai jopa vuoteen kunnasta riippuen. Kelan kustantamaan puheterapiaan on todella pitkät jonot, jopa useita vuosia. Kelan kustantamaan vaikeavammaisten puheterapiaan selittyvät yksityisten puheterapeuttien vähäisellä määrällä, Koivula kertoo.

Käytännössä Kelan kustantamaa vaikeavammaisten puheterapiaa antavat vain yksityiset puheterapeutit. Yhä enemmän kysyntää olisi lasten lisäksi myös aikuisten puheterapialle.

- Väestön vanheneminen ja aivoverenkiertohäiriöiden lisääntyminen lisäisivät myös aikuisten puheterapian tarvetta, mutta varsinkin meillä täällä Pohjois-Karjalassa tätä on olemattoman vähän, puheterapeutti Tarja Koivula kertoo.

Suosittelemme sinulle