Hyppää sisältöön

Kokemuksia nuorten komeroitumisesta?

Joka kymmenes nuori Suomessa on syrjäytynyt. Suuri joukko ei näy missään tilastoissa, ja yhä useampi heistä hautautuu kotiinsa ja ulkoistaa elämänsä tietokoneelle. Syrjäytyneiden nuorten nettiyhteisö käyttää itsestään termiä komero. Millaisia kokemuksia sinulla on nuorten syrjäytymisestä?

Komerot on valokuvaaja Lilja Tammisen ja tuottaja Jalmari Eskelisen valokuviin ja haastatteluihin perustuva projekti kotiin syrjäytyneistä nuorista. Se kertoo kymmenen yhteiskunnan ulkopuolelle jääneen nuoren tarinan.

Kotiin komeroituneita nuoria on kaikissa yhteiskuntaluokissa.

Monet syrjäytyneet nuoret ovat kaiken avun ulkopuolella - usein siksi, etteivät he kykene hakemaan sitä. Lilja Tamminen ja Jalmari Eskelinen löysivät netistä heistä kymmenen. Syntyi dokumenttiprojekti Komerot - kadotettujen nuorten tarinoita.

- Syrjäytyneiden nuorten nettiyhteisöissäkin on alettu käyttää tällaista termiä itsestään kuin komero, ja se oli syy sitten siihen, miksi me haluttiin se hankkeen nimeksi. Koska se toisaalta kuvaa näitä pieniä, ahtaita asuntoja joissa me ollaan käyty kuvaamassa ja toisaalta näitä ihmisiä, jotka ovat linnoittautuneet näiden sisälle, Lilja Tamminen sanoo.

Lisää aiheesta Ajankohtaisen kakkosen Syrjäytyneet nuoret -illassa tiistaina 27.11.

Suosittelemme sinulle