Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Laittomasta latauksesta mittava sotku

Chisun levyä ei käytetty kuitenkaan ansana, sanoo tekijänoikeuksia valvovan TTVK:n toimitusjohtaja.

Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Facebookissa on keskiviikkona levinnyt perheenisänkertomus, kuinka 9-vuotiaan tyttären vahingossa tekemä nettilataus on johtanut suureen sotkuun.

Isä oli vuosi sitten näyttänyt tyttärelleen muutamia hakukoneita, joista tämä voisi kuunnella Chisunuuden_ Kun valaistun_ -levyn kappaleita.

- Seuraavana ehtoona sitten tyttö valitteli löytäneensä kyllä kappaleita, mutta ei saanut niitä jostain syystä toimimaan. Jotain oli kuuleman mukaan saanut "ladattuakin", mutta kappaleet eivät tuottaneet kuin virheilmoituksia tietokoneen näytöllä. Marssimme ostamaan tuon cd:n, isä kirjoittaa.

Viime keväänä mies sai sähköpostia asianajajalta, joka ilmoitti vaativansa korvauksen laittomasti levitetystä äänitallenteesta, jota oli asianajajan mukaan levitetty Pirate Bayssa.

- Sähköpostin mukaan piti maksaa 600 euroa ja allekirjoittaa vaitiolosopimus, jonka mukaan en saa kertoa korvaussummaa tai syytä kenellekään. Mikäli en näin toimi, asianajaja harkitsee syytteen nostamista.

Tänään keskiviikkoaamuna miehen kertomuksen mukaan kaksi talousrikospuolen konstaapelia tuli miehen kotiin kotietsintälaput käsissään vaatien tyttären tietokonetta mukaansa.

- He sanoivat, että jos maksan sen korvaussumman, tippuvat heidän hanskansa tämän jutun suhteen välittömästi.

Isä uskoo kyseessä olevan levy-yhtiön ansa.

- Otin taustoista selvää ja kävi ilmi, että nämä instanssit olivat itse ladanneet Chisun levyn nettiin ja kyttäsivät siellä, ketkä bittinikkarit alkavat sitä laittomasti lataamaan. Tyttäreni lisäksi oli 82 eri IP-osoitetta, jotka saivat samat maksu- ja salassapito vaatimukset kuin minä.

TTVK: Chisun levy ei ollut ansa

Aamulehti uutisoi helmikuussa, että jäsentensä etuja valvova TTVK ry. teki viime syksynä tehoiskun selvittäen, ketkä kaikki olivat ladanneet Bittorrent-tekniikalla laittomasti Chisun albuminKun valaistun.

TTVK:n toimitusjohtaja Antti Kotilainen kiistää YleX:lle perheenisän väitteet jyrkästi.

- Chisun albumia ei ole käytetty houkuttimena. Se ei olisi eettisesti eikä laillisestikaan oikein, Kotilainen painottaa.

Kotilainen sanoo, että Chisun Kun valaistun -albumi päätyi tehoiskun osaksi julkaisuaikansa vuoksi, koska albumin julkaisun jälkeen TTVK huomasi levyn lähtevän jakoon.

- Heti valvonnan käynnistyttyä jakotapahtumia seuratessa Chisun albumi lähti liikkeelle.

Eli Chisun levyä ei varta vasten valittu seurantaan.

- Yleisesti levyt lähtevät laittomaan jakoon noin tunnin päästä albumin julkaisusta, Kotilainen kertoo.

YleX

Suosittelemme sinulle