Hyppää sisältöön

Lähi-idän uuden konfliktin syy jakaa mielipiteitä

Juutalaisten ja palestiinalaisten edustajat olivat jyrkästi erimielisiä Lähi-idän uusimman konfliktin taustoista Ylen aamu-tv:ssä. Yhtä mieltä he olivat vain rauhan tarpeellisuudesta.

Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Gideon Bolotowsky ja Suomen palestiinalaisten siirtokuntayhdistyksen Kamal Aranki Aamu-tv:n vieraina.
Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Gideon Bolotowsky ja Suomen palestiinalaisten siirtokuntayhdistyksen Kamal Aranki väittelivät siitä, kuka on vastuussa Gazan uusimmasta kriisistä ja miten tilanne pitäisi ratkaista pysyvästi.

Lähi-idän uusimman konflktin alkusyy herätti kiivasta sanailua Ylen aamu-tv:ssä torstaiaamuna. Suomen juutalaisten seurakuntien keskusneuvoston puheenjohtaja Gideon Bolotowsky ja Suomen palestiinalaisten siirtokuntayhdistyksen edustaja Kamal Aranki olivat asiasta kovin erimielisiä.

Arankin mielestä konflikti leimahti sen jälkeen, kun Israel surmasi pommi-iskulla Hamasin johtoon kuuluneen Ahmed Jabarin. Tämä sai palestiinalaiset militantit ampumaan kostoksi raketteja Israeliin.

Bolotowsky totesi, että raketteja oli ammuttu ennenkin. Israelin lähestyvät vaalit saattoivat vaikuttaa Israelin johdon päätökseen reagoida voimakkaasti kiihtyvään rakettituleen, hän arveli.

Bolotowsky luetteli useita tekijöitä, jotka hänen mielestään olivat taustalla Hamasin voimistumiseen. Egyptissä valtaan oli päässyt Muslimiveljeskunta, joka on Hamasin veljesjärjestö. Hamas oli myös saanut runsaasti aseita Libyasta. Lisäksi Qatarin emiirin vierailu Gazassa innosti alueen asukkaita vastarintaan Israelia vastaan.

Suomalaiset tiedotusvälineet ovat keskustelijoiden arvion mukaan kertoneet asiallisesti konfliktista. Aranki olisi halunnut, että media kertoisi enemmän vihanpidon perussyystä, joka hänen mielestään on Israelin tekemä Gazan saarto.

Bolotowsky muistutti, että myös Egypti saartaa Gazaa. Lisäksi Hamas on todettu myös EU:ssa terroristijärjestöksi, joten hänen mukaansa merisaartokaan ei ole laiton.

Bolotowsky olisi halunnut median tuovan esiin, että Hamasin vihamielinen politiikka pitää panttivankeinaan siviilejä niin Gazassa kuin Israelissakin.

Vuosikymmeniä jatkuneen vihanpidon ratkaisu on Bolotowskyn mielestä siinä, että arabimaat muuttuvat demokratioiksi. Tuolloin ratkaisu myös Israelin kanssa on löydettävissä, hän uskoo.

Arakin mielestä rauha löytyy sitten, kun Israel vetäytyy palestiinalaisalueilta ja purkaa niitä saartavan muurin, päästää pakolaiset palaamaan ja lopettaa palestiinalaisten omaisuuden ryöstämisen.

Suosittelemme sinulle