Hammaslääkärikammoinen välttää hoitoon menemistä viimeiseen asti. Vaikka suu tulehtuisi ja kipu yltyisi sietämättömäksi, ihminen ei pysty istumaan hammaslääkärin penkkiin.
Pelon tuntemuksia on monella, mutta joillakuilla ne ovat pahempia kuin toisilla.
Hammaslääkäripelosta kärsiviin potilaisiin erikoistunut, vuoden hammashoitajaksi valittu lahtelainen Merja Jokela on nähnyt ja auttanut monia pelkopotilaita.
- Pelkäävä ihminen voi ajautua jopa teho-osastolle, koska ei ole kyennyt hakemaan apua. Hoitamattomissa hammasvaivoissa hengenlähtö voi olla lähellä. Suun terveys vaikuttaa moniin sairauksiin.
Hammaslääkärikammoisten potilaiden järjestelmällinen hoitaminen on Suomessa vielä melko harvinaista. Jokelan mukaan pelko on hälvennettävissä, mutta vaatii työtä.
Joillakin pelon taustalla pahoinpitelyitä
Lasten pelkoja poistetaan leikkimällä. Lapsi saa kokeilla oikeita hammaslääkärin välineitä, rakentaa paikan, käyttää poraa ja tutustuu samalla hoitohenkilökuntaan. Merja Jokelan mukaan lasten kohdalla kyse on siedätyshoidosta.
Aikuisten pelkojen hälventäminen on mutkikkaampaa.
- Aikuisten kanssa keskustelen siitä, mistä pelko on alkanut ja mitä ihminen pelkää. Moni pelkää muutakin kuin kipua.
Joillakin aikuisilla on muualta elämästä myös järkyttäviä pahoinpitely- ja insestikokemuksia, mitkä pahentavat hammashoitopelkoa.
Merja Jokela
Merja Jokelan mukaan yhdeksän kymmenestä aikuisesta pelkopotilaasta kammoaa hammaslääkärin tuoliin istuutumista siksi, että heillä on huonoja hoitokokemuksia lapsuusvuosiltaan.
Moni muistaa, miten aikoinaan potilasta pidettiin kiinni väkisin, jos tämä pelkäsi tai rimpuili toimenpiteen aikana. Jokelan mukaan yhtä lasta saattoi olla pitämässä kiinni neljä tai viisikin ihmistä samaan aikaan, kun yksi hoiti tätä.
- Joillakin aikuisilla on muualta elämästä myös järkyttäviä pahoinpitely- ja insestikokemuksia, mitkä pahentavat hammashoitopelkoa. Silloin keskustelu päättyy usein siihen, että suu unohdetaan hetkeksi ja hoidetaan tärkeämmät asiat ensin.
Hoitoa ihmiselle, ei hampaalle
Palkittu hammashoitaja Merja Jokela tietää, että pelkojen lieventäminen on kova savotta.
Hänen mukaansa hammashoitajien ja -lääkäreiden asiantuntemus ja suhtautuminen pelkopotilaisiin paranevat vuosi vuodelta.
- Henkilökunta ymmärtää, että tilanne on potilaalle ainutkertainen ja taustalla voi olla kaikenlaista. Yritämme kohdata ihmisen ihmisenä emmekä hampaana numero 24. Hoidamme ihmistä, emme hammasta.