Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

Pekka Prättälä toi automarketit Keski-Suomeen

Prisman isä otti mallia Amerikan maalta tutuista automarketeista 40 vuotta sitten.

Pekka Prättälä perusti Prisman Suomeen 1972.
Pekka Prättälä 40-vuotiaan Prisman kunniaksi korkeintaan kahvit. Kuva: Elina Kinos / Yle
Elina Kinos,
Esko Pulliainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Vielä 60- ja 70-lukujen taitteessa Jyväskylän Seppälässä oli lähinnä peltoa ja latoja. 40 vuotta sitten pelloille kuitenkin rakennettiin jotain uutta, ja ennen kaikkea suurta: Keski-Suomen ensimmäinen automarket ja Suomen ensimmäinen Prisma.

Keskimaan tuolloisen toimitusjohtaja Pekka Prättälän päätös rakentaa mammuttimainen marketti keskelle peltoa herätti epäilyksiä, olivathan ihmiset tottuneet asioimaan lähellä olevissa, pienissä sekatavarakaupoissa.

Amerikan malliin

Prättälä näki kuitenkin, että etenkin Yhdysvalloissa menestyneet automarketit saavuttaisivat suosiota myös Suomessa. Automarketin siemen, joka Seppälän peltoon kylvettiin, olikin lähtöisin juuri rapakon takaa.

-Olin suuren ostoskeskuksen avajaisissa Amerikassa vuonna 1961, ja erityisesti nämä avajaisseremoniat jäivät sieltä mieleen, Prättälä muistelee.

Prättälä oli myös mukana kansainvälisessä työryhmässä, joka kiersi Yhdysvaltojen lisäksi Euroopassa. Varsinaisesti tuumasta toimeen Prättälä päätti ryhtyä Tukholmassa pidetyn, alennustavarataloja käsittelevän kokouksen jälkeen.

Automarketteja jo rakentaneesta Ruotsista saatiin vetoapua ja asiantuntemusta, kun Seppälän Prismaa ryhdyttiin pystyttämään.

Herätti hämmästystä

Prättälän tuoreessa muistissa oli Amerikan suurten ostoskeskusten avajaiset, joten luonnollisesti myös Suomen ensimmäinen Prisma avattiin "Amerikan malliin", torvisoittokunnasta ja pienissä hameissa tanssivista tytöistä lähtien. Avajaisten tunnelmaa ei latistanut edes perisuomalainen räntäsade.

Prättälä muistelee, että keskelle peltoa rakennettu suuri marketti otettiin vastaan ensialkuun hämmästyneenä, mutta pian ihmiset ottivat suuren kaupan omakseen - puoluekannasta ja taustoista riippumatta.

-Siihen aikaan porvareilla ja työväellä oli omat osuuskauppansa, mutta Prismaan tulivat kaikki. Sillä tavalla ne rajat sitten sekoittuivat, Prättälä kertoo.

Pellot saivat väistyä

Suomen ensimmäisellä Prismalla on ollut iso merkitys myös Jyväskylän ja erityisesti Seppälän kaupallisen vetovoimaisuuden rakentumisessa. Seppälän Prisman pystyttämisen jälkeen alkoivat Seppälän pellot näyttää muidenkin silmissä hedelmälliseltä kauppamaalta.

-Kyllä se alue alkoi kehittyä sen jälkeen hyvin nopeasti. Heti ryhdyttiin rakentamaan siihen vastapuolelle, Prättälä muistaa.

Näin alunperin teollisuusalueeksi suunnitellusta Jyväskylän Seppälän alueesta tuli paremminkin kaupan keskittymä. 

Suosittelemme sinulle