Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Kainuun ELY-keskus: Talvivaaran hätäpato vuotaa

Kainuun ELY-keskus on havainnut vuodon Kortelammen turvapadolla torstain tarkastuksessa.

Talvivaaran kaivoksen metallitehdas Sotkamossa.
Talvivaaran kaivoksen metallitehdas Sotkamossa maanantaina. Kuva: Kimmo Rauatmaa / Lehtikuva
Annemari Anttila
Avaa Yle-sovelluksessa

Kainuun ELY-keskus on havainnut vuodon Talvivaaran Kortelammen turvapadolla. ELY-keskuksen mukaan vuoto on eri kohdassa kuin padossa aikaisemmin havaittu vuotokohta. ELY otti vuotokohdasta vesinäytteen, jolla varmistetaan, onko vuotovesi peräisin Kortelammen turva-altaasta. Vuodon suuruusluokka on tämän hetken arvion mukaan alle viisi litraa sekunnissa. Sortumavaaraa padolla ei ELY-keskuksen mukaan ole.

Kainuun ELY-keskus edellyttää Talvivaaraa mittaamaan tarkasti padosta vuotavan veden määrän ja laadun mahdollisimman pian. Lisäksi ELY-keskus on pyytänyt Talvivaaraa toimittamaan sille puuttuvat patotarkkailupöytäkirjat.

Stop Talvivaara -liikkeen mukaan Talvivaara on asentanut vuodon säännöstelyä varten putkiston padon alitse ja vettä juoksutetaan jo sitä kautta. Liikkeen tietojen mukaan Talvivaara on myös aloittanut hätäkalkitukset kahden helikopterin voimin padon alapuolisilla alueilla.

"Päiviä mennyt hukkaan"

Talvivaara-liikkeen videotoimittaja Hannu Hyvönen pitää ELY-keskuksen toimintaa ”käsittämättömänä”.

- Vuoto oli padossa luultavasti jo maanantaina, ja tässä on mennyt monta päivää hukkaan. ELY-keskus on vähätellyt asiaa, niin kuin pääministerikin viime viikolla. Ihan käsittämätöntä, Hyvönen ihmettelee.

Kainuun ELY-keskuksen patoturvallisuusasioista vastaava Kari Pehkonen ei pidä tänään torstaina havaitsemaansa vuotoa kovin mittavana.

- Pidän vuotoa aika pienenä, tuonkaltaisia vuotoja on. Nyt tehtävät mittaukset kuuluvat tavalliseen menettelyyn ja sitten seurataan, kehittyykö jotain.

Pehkosen mukaan ELY-keskus on tehnyt kaivosalueelle samantapaisia tarkastuksia jo alkuviikolla. Vuotoa ei silloin näkynyt, joten kyseessä on uusi vuoto, hän sanoo.

Kainuun ELY-keskus tekee seuraavan tarkastuksen alueelle huomenna perjantaina.

Suosittelemme