Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 8 vuotta vanha

"Johtajasoppa pieni ryppy luostarin historiassa"

Arkkimandriitta Sergei palaa Valamon luostarin johtajaksi. Ortodoksisen luostarin johdossa on kuohunut, mikä harmittaa osaa seurakuntalaisista. Joensuulaisen Juha Pössin mukaan luostari on kuitenkin selvinnyt pahemmistakin kolhuista.

Juha Pössi
Kuva: Riikka Heikkilä / Yle
Riikka Heikkilä
Avaa Yle-sovelluksessa

Heinävedellä sijaitsevan Valamon luostarin johtajasotku surettaa osaa seurakuntalaisista. Arkkipiispa Leo on palauttanut arkkimandriitta Sergein ortodoksisen luostarin johtajaksi. Päätöksen taustalla on erottamiseen liittyvä menettelytapavirhe.

Arkkipiispa erotti Sergein vuosi sitten luostarin johdossa syntyneen kriisin vuoksi. Joensuulainen ortodoksi, uskonnonopettaja ja diakoni Juha Pössi pitää koko jupakkaa valitettavana.

Tässä pitää muistaa kuitenkin se, että Valamon luostarilla on monisatavuotinen historia ja luostarin toiminta on ollut sata vuotta kiinni ja se on ollut raunionakin.

Juha Pössi

- Kyllähän tämä tuntuu hirveän surulliselta. Olisin suonut, ettei tämmöistä episodia olisi luostarin historiassa. Nyt kun tämä tilanne on ikään kuin palautettu ennalleen, niin päästään jatkamaan luostarin elämää. Tässä pitää muistaa kuitenkin se, että Valamon luostarilla on monisatavuotinen historia ja luostarin toiminta on ollut sata vuotta kiinni ja se on ollut raunionakin, niin en usko, että tästä nyt kovin iso ryppyä tulee luostarin historiaan.

Monta negatiivista otsikkoa

Johtajajupakan lisäksi Valamo on ollut viime aikoina otsikoissa luostarin ja sen yhteydessä toimivan opiston yhteistoimintaneuvottelujen vuoksi. Kaiken kukkuraksi luostarin vanha päärakennus tuhoutui alkuvuonna tulipalossa. Kihlakunnansyytttäjä nosti syytteen varomattomasta tulen käsittelystä.

Koko tämän ajan luostarissa on pidetty jumalanpalveluksia, siellä on rukoiltu ihmisten puolesta ja se on edelleenkin pyhiinvaelluskohde.

Juha Pössi

- Tietysti tämmöisiä asioita kun kasautuu, niin se tuntuu, että eikö sieltä tule mitään hyviä asioita. Mutta kun hyviä asioita tapahtuu, niin niistä ei hirveesti mainosteta. Pitää muistaa, että koko tämän ajan luostarissa on pidetty jumalanpalveluksia, siellä on rukoiltu ihmisten puolesta ja se on edelleenkin pyhiinvaelluskohde, Juha Pössi muistuttaa.   

Ortodoksinen kirkolliskokous käsittelee maanantaina luostarinjohtajan erottamista koskevan lain muuttamista.

Suosittelemme sinulle