Hyppää sisältöön

Taistelu shoppailijoiden dollareista alkoi Yhdysvalloissa

Tänä vuonna yksityisen kulutuksen ei odoteta kasvavan joulun ostoshuumassa niin paljon kuin viime vuonna. Asiakkaita houkutellaan mustana perjantaina kauppohin erilaisten tarjousten vetäminä.

Naisia ja mies lastenvaatehyllyllä.
Ihmiset haalivat alennushintaisia lastenvaatteita Walmart-supermarketissa Rosemeadissa Kaliforniassa torstaina ja perjantain välisenä yönä. Kuva: AFP / Lehtikuva
Ilona Turtola

Yhdysvalloissa vietetään jälleen mustaa perjantaita. Mustaa perjantaita - englanniksi Black Friday - vietetään kiitospäivän jälkeisenä perjantaina ja sitä pidetään epävirallisena joulun ostossesongin aloituksena.

Tänä vuonna kilpailu shoppailijoiden dollareista on aiempaakin kovempaa, sillä yksityisen kulutuksen ei odoteta kasvavan Yhdysvalloissa niin paljon kuin viime vuonna.

Yksityisen kulutuksen kehitystä seurataan Yhdysvalloissa tarkasti, sillä se muodostaa bruttokansantuotteesta noin kaksi kolmasosaa.

Perinteisesti monet kaupat ovat avanneet ovensa varhain perjantaiaamuna tai jopa torstain ja perjantain välisenä yönä heti keskiyöllä. Asiakkaita houkutellaan mustana perjantaina kauppoihin erilaisten alennusmyyntien vetäminä. Monille amerikkalaisille erikoistarjoukset ovat jopa niin houkuttelevia, että kiitospäivän kalkkunankin syöminen on saatettu jättää väliin.

Tänä vuonna osa kaupoista avasi ovensa jo myöhään torstai-iltana.

- Minun mielestäni on hyvä, että kaupat avaavat ovensa jo torstai-iltana. Ihmiset muuttuvat hullummiksi myöhemmin keskiyöllä. Ja minuakin alkaa väsyttää keskiyöllä, kommentoi Orlandossa ostoksille tullut 52-vuotias Renee Ruhl.

Mustana perjantaina kaupaksi käy hyvin etenkin elektroniikka. Esimerkiksi vuodesta 1988 lähtien mustaan perjantaihin osallistunut Wal-Mart -kauppaketju myy Applen iPadeja erikoishinnoin. Mutta käyvät muutkin tuotteet kaupaksi - kuten esimerkiksi kosmetiikka ja kodintekstiilit.

Yhdysvaltain vähittäiskauppayhdistys ennustaa, että kauppojen myynti kasvaa marras-joulukuussa 4,1 prosenttia. Viime vuonna vastaavaan aikaan myynti kasvoi 5,6 prosenttia. Vähittäiskauppayhdistys arvioi myös, että mustasta perjantaista käynnistyvä viikonloppu vetää kauppoihin 147 miljoonaa asiasta. Viime vuonna mustan perjantain viikonloppu toi 152 miljoonaa asiakasta.

Musta perjantai nimenä juontaa juurensa Philadelphiaan, missä kiitospäivän jälkeistä perjantaita alettiin 1970-luvun tienoilla kutsua mustaksi perjantaiksi vilkkaan liikenteen takia. Myöhemmin mustalla viitattiin yritysten kirjanpitoon - yritykset tekivät voittoa eli kirjanpidossa väri oli musta, ei punainen.

Suosittelemme sinulle