Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Ortodoksinen kirkko: Elinikäiset tehtävät historiaan?

Luostarin johtajan elinikäinen tehtävä halutaan muuttaa. Kirkolliskokouksessa on esillä myös arkkipiispan istuimen siirtäminen Kuopiosta Helsinkiin.

Ortodoksinen jumalanpalvelus.
Kuva: Toni Pitkänen / Yle
Veli-Pekka Hämäläinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Ortodoksinen kirkolliskokous päättää tänään luostarinjohtajan erottamista koskevan lain muuttamisesta. Uuden lakiesityksen mukaan luostarinjohtaja valittaisiin virkaan toistaiseksi. Nykyisessä laissa johtajan tehtävä on elinikäinen.

Lain vuoksi arkkipiispa Leo joutui kumoamaan päätöksensä erottaa Valamon luostaria johtava arkkimandriitta Sergei. Viime viikolla Leo palautti Sergein Valamon johtajaksi. Taustalla oli apulaisoikeuskanslerin marraskuun alussa antama huomautus. Sergei vapautettiin Valamon luostarin johtajan tehtävästä vuosi sitten.

Valamon luostarissa Heinävedellä järjestettävässä kirkolliskokouksessa päätetään monista muistakin tärkeistä asioista. Keskiviikkona esillä on muun muassa arkkipiispan istuimen siirtäminen Kuopiosta Helsinkiin. Ylidiakoni Jyrki Härkösen mukaan kirkolliskokous päättää, minkä prosessin yhteydessä istuin siirretään.

- On ehdottomasti todennäköistä, että arkkipiispan istuin siirretään. Siinä on syynä väestön keskittyminen etelään, Härkönen sanoo.

Keskiviikkona tulee todennäköisesti päätettäväksi myös kirkon osallistuminen kirkkomuseon näyttelytilojen peruskorjaukseen.

Kirkolliskokouksen avaa Karjalan ja koko Suomen arkkipiispa Leon linjapuhe maanantaina puolenpäivän jälkeen. Päätökset esityslistalla olevista asioista tehdään todennäköisesti maanantaina ja keskiviikkona - tiistaina vuorossa on lähinnä valiokuntatyöskentelyä.

Ortodoksisessa kirkolliskokouksessa on jäsenenä yhteensä 36 pappia, kanttoria ja maallikkoedustajaa. Kokous kestää keskiviikkoiltaan.

Suosittelemme sinulle