Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

EU ryöstökalastaa ja ajaa kestävää kalastusta - Täh!?

EU:n julistukset kalakantojen säilyttämisestä ovat ristiriidassa käytäntöjen kanssa. Kalavale-kirjan kirjoittajat vaativat tolkkua EU:n toimintaan.

Unionin kalastuspolitiikka on saanut paljon kritiikkiä osakseen. Aamu-tv:ssä aiheesta olivat keskustelemassa toimittaja Kukka Ranta sekä pääsihteeri Rilli Lappalainen Kehys ry:stä.
Yle Uutiset
Avaa Yle-sovelluksessa

Kansainvälisen merentutkimusneuvoston mukaan lähes 90:tä prosenttia Euroopan kalakannoista liikakalastetaan ja yli 30 prosenttia kannoista on romahtanut niin rajusti, että ne eivät pysty tuottamaan riittävästi jälkeläisiä. EU kuitenkin väittää, että kalakantojen säilyttäminen on yksi EU:n kalastuspolitiikan päätavoitteista.

Tempoilun on loputtava, vaatii Rilli Lappalainen, Kehitysyhteistyöjärjestöjen EU-yhdistys Kehys ry:n pääsihteeri.

- Lissabonin sopimus velvoittaa EU:ta olemaan toimissaan johdonmukainen, mutta tämä on malliesimerkki täysin vastakkaisesta toiminnasta.

Vasen käsi ei tiedä mitä oikea tekee. Toisaalla EU:ssa annetaan yleviä julistuksia, kun toisaalla ryöstökalastus mahdollistetaan tukien turvin.

- EU:ssa mennään usein elinkeino edellä, vaikka tilannetta pitäisi ajatella suurempana kokonaisuutena. Kestävän kehityksen pilarit ovat talous, sosiaalinen näkökulma ja ympäristö. Ne kaikki on otettava huomioon, Lappalainen painottaa.

Lappalaisen mukaan toivon pilkahdus on nähtävissä Euroopan parlamentissa, jossa kalankantojen surkea asema on huomioitu.

Ei elinkeinoa ilman kaloja

Toinen Kalavale-kirjan kirjoittajista, toimittaja Kukka Ranta huomauttaa, että ilman kaloja ei ole elinkeinoa. Nykyinen politiikka on lyhytnäköistä.

- EU:ssa on väännetty jo 40 vuotta kalastuspolitiikasta. Kalat jäävät aina kakkoseksi, kun niiden hyvinvointia verrataan kalastajien työpaikkoihin. Sen takia useat kalakannat ovat saaneet hävitä tai tulla uhanalaisiksi.

Ympäristöasiantuntija Emma Karin kanssa kirjan kirjoittaneen Rannan mukaan EU:n kalastustukiaiset mahdollistavat ryöstökalastuksen.

- EU on maailman liikakalastetuin alue. Siitä huolimatta koko kalastussektori on tappiollinen ja se on olemassa ainoastaan massiivisen tukijärjestelmän takia.

Toimittaja Kukka Ranta lopettaisi kalastuksen tukemisen tyystin.

- Tukiaiset ovat järkyttävän suuria. Esimerkiksi Suomi on saanut vuonna 2009 60 miljoonaa euroa kalastustukia. Se on yli kolminkertainen summa merestä pyydetyn saaliin arvoon nähden. Tämä on vaikuttanut siihen, että kalastusalukset ovat liian tehokkaita.

Ryöstökalastus ulottuu Afrikkaan

Eurooppalaiset kalastusalukset ovat siirtyneet kauemmas, koska omat kalavedet on tyhjennetty. Uhattuna on etenkin Länsi-Afrikan rannikkovedet. 

Senegalissa paikalliset kalastajat ovat menettäneet elinkeinonsa. Ongelma moninkertaistuu, koska yksi kalastaja elättää usein toistakymmenta perheenjäsentä, Rilli Lappalainen kertoo.

Kyse on myös ruokaturvallisuudesta. 20 prosenttia kehitysmaiden ihmisistä saa kaloista tarvitsemansa eläinproteiinin.

- Lapset eivät saa enää tarvitsemaansa proteiinia ja sillä on merkittävät vaikutukset tulevaisuuteen, arvioi Lappalainen. 

Kukka Ranta törmäsi ilmiöön konkreettisesti ensimmäisen kerran Espanjassa, johon työttömät afrikkalaiset kalastajat hakeutuivat tekemään hanttihommia.

- Sama tarina toistui. He olivat aiemmin kalastajia, mutta eurooppalaiset troolarit veivät kalat merestä.

Vuosi sitten jouluna Kukka Ranta kävi Senegalissa. Hän kuvailee tilannetta sanalla järkyttävä.

- Rannat on täynnä tyhjiä kalastusveneitä, joita ei ole enää varaa käyttää.

Rannan mukaan WWF oli varoittanut EU:ta jo vuonna 2002, että Länsi-Afrikan kalakannoista oli puolet kadonnut, mutta varoitukset kaikuivat tyhjille seinille. Kukka Ranta vetää yhteyden kalastuselinkeinon katoamisen ja laittomien siirtolaisten määrän kasvun välille.

- Vuonna 2005 Kanariansaarille suuntasi noin 5 000 ihmistä entisillä kalastusveneillä. 2006 luku oli kuusinkertaistunut.

Puolet EU:n tuontikalasta on laittomasti pyydetty

EU:ssa valvotaan laittoman kalan myyntiä, mutta elintarvikelain mukaan kalan alkuperä merkitään jalostusmaan eikä pyyntialueen mukaan.

- Suomessakin on henkilö, joka valvoo täällä myytävien kalojen alkuperää. Sitä on kuitenkin hyvin vaikea jäljittää, koska Kiinasta tullut kala ei välttämättä ole siellä pyydetty, Kukka Ranta harmittelee.

Ranta on ollut tutkimassa Las Palmasin satama-aluetta, jonka väitetään olevan yksi maailman suurimmista laittoman kalakaupan keskuksista.

- Kalastusvalvonnan viranomaiset olivat erittäin vastahankaisia eivätkä antaneet tietoja. Korruptio rehottaa alalla.

EU:n kalastuspolitiikkaa uudistettiin edellisen kerran 10 vuotta sitten ja uudistus vuodelle 2013 on parhaillaan käynnissä. Sen pitäisi astua voimaan tammikuun alussa. Toimittaja Kukka Rannan mukaan ainakin jotain edistystä on tapahtumassa.

- Uudistukseen on tulossa hyviä muutoksia, kuten sivusaaliin eli ei-toivotun saaliin poisheiton kieltäminen. Saaliista, joka ei kelpaa markkinoille, heitetään jopa 80 prosenttia takaisin kuolleena mereen.

Suosittelemme