Hyppää sisältöön

Köyhyys ei lastenkirjoissa näy

Vanhoissa kansansaduissa yleensä köyhä ja nöyrä päähenkilö kohtaa vaikeuksia, mutta saa lopussa palkinnon. Tämänpäivän lastenkirjoissa köyhyyden kuvaus loistaa poissaolollaan. Nykykirjoissa köyhyys onkin vain tosi-tv-leikkiä, kuten Risto Räppääjä ja nukkavieru Nelli -kirjassa.

Lastenkirjoja pinossa pöydällä
Kuva: Jan Hynnä / Yle
Kirsi Matson-Mäkelä,
Leena Peltokangas

Suomalaisten lastenkirjojen maailmassa eletään hyvinvointivaltiossa. Pienituloinenkin perhe matkustaa etelään joka vuosi eikä köyhyyttä, toimeentulotuella elämistä tai leipäjonoja näy lastekirjojen idyllissä. 

Vanhoissa kansansaduissa tavattiin usein köyhä ja nöyrä sankari, josta rikas prinsessa tai prinssi sai ottaa oppia.

- On pidetty tärkeänä korostaa vastakohtaa rikkaan ja köyhän välillä. Köyhä on yleensä palkittu näissä vanhoissa lastenkirjoissa, kirjallisuudentutkija ja kriitikko Päivi Heikkilä- Halttunen sanoo.

Köyhyys kadonnut kirjoista

1960- ja 1970-lukujen tiedostavissa varhaisnuorten- ja lastenkirjoissa köyhyyttä käsiteltiin, kuten myös jonkin verran 1990-luvun laman aikaan. Heikkilä-Halttunen sanoo, että nyt merkkejä köyhyyden kuvauksista pitää etsiä suurennuslasilla suomalaisesta lastenkirjallisuudesta.

- Vaikka taas eletään taloudellisesti ankeita aikoja, niitä merkkejä täytyy etsiä tarkalla silmällä. Selvästi kirjailijat, kuvittajat ja kustantajat arastelevat aihetta eivätkä välttämättä halua läväyttää koko kirjoa ja todellisuutta kirjoihin.

Lapsille suunnatut kirjat heijastelevat monia yhteiskunnan nykyarvoja. Kirjojen vaikeita aiheita tutkinut Heikkilä-Haltunen sanoo, että lastenkirjallisuuden pyrkimys on muokata lapsista valtaapitävien aikuisten odotusten mukaisia kansalaisia. Kirjoissa painottuu esimerkiksi ammatinvalinnassa lukioon meno ammattikoulutuksen kustannuksella.

- Se on ollut ihan mielenkiintoinen havainto, johon voisivat myös ammatillisen koulutuksen edustajat kiinnittää huomiota ja järjestää jopa kirjoituskilpailun, jossa käytännön ammatteja lanseerattaisiin nuortenkirjojen kautta.

Roisia huumoria köyhyydestä

Köyhyyden teemaa ei monista uusista kirjoista löydy. Poikkeuksia toki on, kuten Risto Räppääjä ja nukkavieru Nelli -kirja. Heikkilä-Halttunen tosin pohtii, onko Sinikka ja Tiina Nopolan suhteellisuudentaju repsahtanut kirjan kohdalla. Siinä Riston parhaan ystävän Nellin perhe osallistuu tosi-tv-kilpailuun, jossa kokeillaan, miltä tuntuu olla köyhä.

- Kyseessä on tunnettu ja suosittu kirjasarja, jota ostetaan paljon. Miltä tuntuu sellaisesta lapsesta, jonka perheen elämässä on oikeasti niukkaa, kun tällaisesta asiasta tehdään roisia huumoria?

Tutkijan mielestä kirjallisuuden pitää tarjota myös vertaiskokemuksia.

- Omassa elämässä vaikeita asioita kokeneelle lapselle on huojentavaa löytää lastenkirjasta hahmo, joka on kokenut jotakin vastaavaa. Ainakin yksi ihminen ymmärtää, miltä hänestä tuntuu.

Suosittelemme sinulle