Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 10 vuotta vanha

Lima liikkeelle pulloon puhaltamalla

Flunssan keuhkoputkiin juurruttaman liman voi saada liikkeelle kotikonsteilla. Tarvitaan vain pullo ja letkun pätkä. Menetelmä on tuttu astmaatikoille ja keuhkoahtaumapotilaille, mutta siitä voi hakea apua myös flunssaan.

Lääkäri puhaltaa vesipulloon ilmaa letkulla.
Ari Vihanta,
Petra Haavisto
Avaa Yle-sovelluksessa

Kukapa ei olisi joskus tuskaillut sitkeässä flunssassa kun sisuskalut tuntuvat olevan täynnä limaa, joka ei tahdo tulla ulos vaikka kuinka yskisi. Tähän voi hakea apua niin sanotusta vastapainehengityksestä eli yksinkertaisesti pulloon puhaltamalla.

Noin litran vetoiseen pullon pohjalle lasketaan kymmenisen senttiä vettä, lisäksi tarvitaan noin 70-senttinen, halkaisijaltaan noin kymmenen millimetrin muoviletku.

- Puhallettaessa vastapainetta vastaan keuhkoputkien pienimmätkin ilmatiet avautuvat paineen vaikutuksesta ja lima lähtee nousemaan isompiin hengitystiehyeisiin ja se on helpommin yskittävissä. selvittää menetelmää Keski-Pohjanmaa keskussairaalan keuhkosairauksien ja allergologian erikoislääkäri Hanna Rinne.

Letkuun puhalletaan rauhallisesti noin kymmenen kertaa niin, että vesi poreilee kevyesti. Tämän jälkeen letku poistetaan suusta ja tehdään muutama voimistettu uloshengitys, hönkäistään suu ja kurkunpää avoinna, jotta irronnut lima nousee ylempiin hengitysteihin. Lopuksi lima yskitään ulos.

- Jos vettä on enemmän kuin kymmenen senttiä, niin puhaltaminen on raskaampaa. Sairaimmille potilaille puhaltaminen voi olla raskasta, silloin pullossa olevaa veden määrää voi vähentää.

Puhallukset tehdään istuen tuolilla hartiat rentona nojaten kyynärpäillä pöytään. Flunssapotilas voi tehdä harjoitteen esimerkiksi kerran päivässä. Välineet tulee puhdistaa säännöllisesti päivittäin.

- Tämä on hyvin yleisesti käytetty menetelmä kroonisissa keuhkosairauksissa kuten astmassa ja keuhkoahtaumataudissa. Sitä kannattaa kokeilla myös flunssassa jos tuntuu, ettei lima lähde muuten nousemamaan, opastaa Rinne.

Suosittelemme sinulle