Hyppää sisältöön

Kauppa- ja kioskityön riskit kasvavat

Kioskien ja pienten kauppojen ryöstöt ovat yleistyneet. Vielä tavallisempaa on juomien näpistäminen ja myyjien häirintä. Palvelualojen ammattiliitto PAM haluaa nykyistä tiukempia otteita myymälätyöskentelyn turvaksi.

Rahankäsittelyä kassalla. Kuva: Yle

Kioskien ja kauppojen työolot ovat käyneet yhä vaarallisemmiksi. Pirkanmaalla on tänä vuonna tullut julkisuuteen jo kymmeniä ryöstöjä tai niiden yrityksiä.

Vielä paljon enemmän tapahtuu juomavarkauksia: myymälästä yksinkertaisesti otetaan kaljapakkaus ja kävellään sen kanssa ulos maksamatta. Vaikka ketään ei uhkailtaisikaan, tapahtuma on kassanhoitajalle erittäin epämiellyttävä. Väkivallan vaara on kuitenkin ilmassa, ainakin jos rosvojen tekemisiin yritetään puuttua.

Palvelualojen ammattiliiton Hämeen-Pirkanmaan piiri katsoo, että vartiointia pitäisi lisätä. Joka kauppaan ei turvahenkilöä varmasti kyetä palkkaamaan, mutta vartiokierrosten lisääminen etenkin häiriöille alttiissa paikoissa helpottaisi. PAMin mukaan tämä olisi myös työnantajalle pitkällä tähtäimellä kannattava investointi, niin hävikin vähenemisen kuin alan maineenkin kannalta.

Röyhkeys kasvaa

Yksintyöskentely ei välttämättä ole asian ydin. Keikkoja on monesti tehty myös kahden tai useammankin myyjän ollessa työvuorossa. Teon valmistelijat seuraavat, koska liikehuoneistossa on mahdollisimman vähän väkeä ja iskevät silloin.

- Jopa niin röyhkeitä tapauksia tulee, että kassalla on jonossa asiakkaita, ja ryöstäjä tulee jonon välistä vaatimaan kassasta rahat, kertoo pääluottamusmies Kari Peltovirta Suomen Lähikaupasta.

- Totta kai rikoksen tekemisen kynnystä alentaa, jos töissä on vain yksi henkilö, mutta ei se pelkästään siitä ole kiinni.

PAMin edustajistokokouksessa Hämeen-Pirkanmaan piiri on äskettäin esittänyt, että maksamattomien sakkojen muuntaminen vankeudeksi otettaisiin jälleen käyttöön.

- Jotta mietittäisiin, kannattaako tällaista pientä keikkaa lähteä tekemään, kun se voi johtaa vankeustuomioon, Peltovirta perustelee.

Niin ikään todistajan suojaamisessa kaupan työntekijät näkevät paljon parantamista.

- Olen kuullut kertomuksia siitä, että vaikka oikeussalissa saisikin todistaa nimettömästi sermin takaa, niin odotustiloissa joutuu kuitenkin kohtaamaan rikoksentekijän. Se ei ole mukava  tilanne. 

Kari Peltovirran mukaan todistajan käytöstä voitaisiini luopua kokonaan silloin, kun aukoton näyttö saadaan muutoinkin, esimerkiksi  tarpeeksi hyvästä valvontakameran tallenteesta.

Suosittelemme sinulle