Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 11 vuotta vanha

Valtionyhtiö Arctia Shippingin laivakaupoista syntyi lihava riita

Varustamot perustelevat näkemystään hintojen polkemisesta sillä, että Arctia Shipping voitti sekä Oulun että Kemin satamajäänmuurrosta järjestetyt kilpailut. Arctia Shipping kiistää väitteet hintojen polkemisesta.

Tero Valtanen,
Tuomas Hyytinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Valtio-omisteisen Arctia Shippingin voitolliset laivakaupat ärsyttävät kilpailijoita. Yksityiset varustamot väittävät Arctia Shippingin polkevan hintoja ja kalastelevan urakoita myyntivoittovarojen avulla.

- Siitä on selkeää näyttöä. Arctia Shipping on voittanut tarjouskilpailuja niin alhaisella hinnalla, että sopimukset eivät kata edes polttoainekuluja, varustamoyhtiö Alfons Håkansin johtaja Joakim Håkans sanoo.

Arctia Shipping myi monitoimimurtaja Botnican Tallinnan satamalle 50 miljoonalla eurolla lokakuussa. Alus siirtyi Arctia Shippingin haltuun 36 miljoonalla eurolla vuonna 2010, kun valtio yhtiöitti jäänmurtotoimintansa.

Varustamojen mukaan aluskauppa paljastaa valtionyhtiön saaneen koko kalustonsa alehintaan uutta yhtiötä perustettaessa.

Arctia Shipping on voittanut viime aikoina sekä Kemin että Oulun satamien jäänmuurosta järjestetyt tarjouskilpailut.

- Tää on saalistusmarkkinointia, vallataan ensin urakoita ansiottomia myyntivoittoja hyväksi käyttäen. Myöhemmin sitten nostetaan tarjousten tasoa, kun ei ole enää kilpailijoita.

"Ei huomenlahjaa"

Arctia Shipping kiistää väitteet siitä, että laivat olisi siirretty varustamoliikelaitoksesta uuteen yhtiöön alehintaan. Botnica ja kahdeksan muuta alusta siirtyivät Arctia Shippingillle vuonna 2010, kun valtio yhtiöitti jäänmurtotoimintansa.

- Alukset on siirretty yhtiöön täydestä arvostaan. Arctia Shipping ei ole saanut mitään omaisuuteen liittyvää huomenlahjaa, Arctia Shippingin toimitusjohtaja Tero Vauraste vakuuttaa.

-Jos laiva nyt pystytään myymään 50 miljoonalla eurolla ja kaksi vuotta sitten sen arvo on ollut 36 miljoonaa, niin mitä muuta se voi kertoa kuin että yhtiö on saanut alukset alehintaan, Joakim Håkans hämmästelee.

- Lisäksi nämä muut monitoimimurtajat, kuten Nordica ja Fennica on arvostettu kirjanpidossa samaan hintaan, ja ne on vieläkin arvokkaampia. Jos niitä lähdettäisiin myymään, saataisiin vieläkin enemmän rahaa.

Myös valtion omistajaohjausyksikköä varustamojen hyökkäys hämmentää.

- Aluksilla on kirjanpitoarvo, ja mikä on sitten laivojen myyntihinta, se on ihan eri asia, valtion omistajaohjausyksikön johtaja Pekka Timonen sanoo.

Samoilla markkinoilla kilpailevat yksityiset varustamot väittävät Arctia Shippingin käyttävän Botnicasta saatuja myyntivoittoja kilpailukykynsä parantamiseen ja hintojen polkemiseen.

- Minulla ei ole tietoa, että myyntivoitoilla olisi poljettu hintoja. Arctia Shipping on velkainen yhtiö ja pyrimme maksamaan velat pois heti kun se on mahdollista, valtion omistajaohjauksesta vastaava johtaja Pekka Timonen vakuuttelee.

Arctian tytäryhtiö Arctia Karhu on ilmoittanut hankkivansa uuden satamajäänmurtajan Perämeren alueelle. Arctia Shippingin toimitusjohtajan mukaan alushankinta kyetään rahoittamaan ilman myyntivoittoa.

"Tuulesta temmattu väite"

Varustamot perustelevat näkemystään hintojen polkemisesta sillä, että Arctia Shipping voitti sekä Oulun että Kemin satamajäänmuurrosta järjestetyt kilpailut. Valtio-omisteisen Arctia Shippingin tarjous oli 275 000 euroa. Kilpailijat laskevat, että summalla ei kateta edes miehistön palkkoja, joita kertyy heidän laskelmiensa mukaan jopa 400 000 euroa.

- Väite on täysin tuulesta temmattu. Kykenemme hoitamaan urakat kustannustehokkaasti kierrättämällä väkeä. Henkilökunta, joka aikaisemmin on työskennellyt vain Kemin satamassa, työskentelee nyt sekä Kemin satamassa että Oulun satamassa, toimitusjohtaja Tero Vauraste kertoo.

Myös varustamoyhtiö Håkans kertoo kierrättävänsä työvoimaa.

- Meilläkin on eri alusten välillä liikkuva miehistö. Kyllä sillä säästää, mutta ei sellaisia summia että Arctian tarjoukset urakoista olisivat kannattavia, Alfons Håkansin johtaja Joakin Håkans sanoo.

- Näiden alhaisten tarjousten taustalla on myyntivoitoista saatua rahaa, eihän Arctialla ole muuta myytävää kuin kalusto.

Yksityiset varustamot sanovat että Arctia Shippingin toiminta rikkoo kilpailu- ja valtiontukisäännöksiä. Asiasta on tehty selvityspyyntö kilpailuvirastoon. Arctia Shippingin kilpailijat ovat sitä mieltä, että valtionyhtiön olisi tuloutettava Botnican myynnistä saamansa ansioton myyntivoitto osinkona valtiolle.

Suosittelemme