Hyppää sisältöön

Filippiinien ex-diktaattorin omistamia maalauksia etsitään hanakasti

Teosten joukossa on muun muassa Picasson, Van Goghin ja Renoirin maalauksia. - Marcosit käyttivät miljoonia dollareita maalausten ostamiseen, teoksia takaisin haalivasta komissiosta kerrotaan.

Anne Orjala

Filippiinien edesmenneelle syrjäytetylle diktaattorille Ferdinand Marcosille kuuluneita maalauksia on yhä kadoksissa lähes 150. Niiden joukossa on muun muassa Picasson, Van Goghin ja Renoirin teoksia.

Taiteen suurena ystävänä tunnettu Ferdinand Marcos jätti jälkeensä ainakin 300 teoksen kokoelman, kun hänen hallintonsa romahti vuonna 1986.

Filippiinit perusti komitean, jonka tarkoituksena on hankkia tuolloin Yhdysvaltoihin paenneen Marcosin kavallettu omaisuus takaisin. Teoksista on onnistuttu haalimaan takaisin noin puolet.

- Marcosit olivat taidehulluja. He käyttivät miljoonia dollareita maalausten ostamiseen. Teokset saattavat olla missä tahansa, komissiosta kerrotaan.

Ferdinand Marcosin entistä sihteeriä Vilma Bautistaa ja kahta hänen sisarenpoikaansa epäillään salajuonesta, jonka tarkoituksena on ollut myydä Marcosin vaimolle kuuluneen Monet'n teos.

Ferdinand Marcos kuoli maanpaossa vuonna 1989.

Suosittelemme sinulle