Hyppää sisältöön

Köyhyyslupauksen tehnyt nunna ei ole köyhä

Katolisella kirkolla on Suomessa noin 11 000 jäsentä. Muutama heistä on omistautunut uskolle täysin.

Kuva: Marika Paaso / Yle

Puolasta kotoisin oleva katolinen sisar Anna on viettänyt kaikkiaan 27 vuotta luostarissa. Nykyisin hän on Pyhän Olavin seurakunnan jäsen, ja hänen luostarinsa sijaitsee Jyväskylässä.

- Luostari ei tarkoita keskiaikaisia muureja eikä muita perinteisiä ulkoisia tunnusmerkkejä. Täällä Jyväskylässä luostari on leikkikoulu, sisar Anna sanoo.

Sisar Anna viettääkin suuren osan päivistään leikkikoulussa lasten kanssa.

- Se on meidän ursuliinisisarten (siirryt toiseen palveluun) tehtävä, lastenkasvatus ja -opetustyö. Olen myös mukana seurakunnan elämässä ja uskonnonopetuksessa, hän kertoo.

Köyhyyslupaus ei tarkoita nälkää

Sisar Anna on tehnyt köyhyyslupauksen.

Olen rikas, koska minulla on kaikki tarvitsemani.

Sisar Anna

- Käytännössä se tarkoittaa, että olen sitoutunut yksinkertaiseen elämään. Olen riippuvainen muista ja ennen kaikkea Jumalasta. Jeesus oli köyhä, ja yritän seurata Häntä elämässäni. Olen köyhä Jumalan edessä, mutta samalla olen rikas, koska minulla on kaikki tarvitsemani sisar Anna sanoo.

Maallisesta luopuminen ei ollut hänelle vaikeaa.

- Olen huomannut miten paljon maailma vie mukanaan. Pitää pysyä ajassa, pitää olla muodikas ja vaihtaa kotona sisustusta, jos se ei ole ajan tasalla. Ajattelin, että minun elämäni on enemmän kuin materiaalinen elämä, sisar Anna kertoo.

- Olen saanut paljon enemmän ja olen paljon vapaampi, koska en ole huolissani omaisuudesta. Minulla on se, mikä on tarpeellista elämään, hän jatkaa.

Nälkää ei nunnan tarvitse nähdä.

- Nälkä ja jano eivät ole pahasta, silloin osaa arvostaa sitä mitä on. Ruoan puutetta minulla ei ole ollut.

Nunnakin on joskus muodikas

Sisar Anna päätyi nunnaksi aikuistumisen kynnyksellä. Hän pohti elämän tarkoitusta.

- Sain sydämessäni tuntea, että Jumala kutsui minut olemaan sisar. Ajattelin myös avioliittoa, mutta huomasin, ettei se ole minun tieni. Siksi olen luostarissa, hän kertoo.

Yksi käänne oli kurkistus omaan vaatekaappiin.

- Huomasin, että se on täynnä tavaraa. Juhlia varten minun piti kuitenkin lähteä kiertämään kauppoja, koska minulla ei ollut mitään päällepantavaa. Se oli turhauttavaa.

Sisar Annan eitarvitse miettiä mitä hän panisi päälle.

Olen onnellinen harmaasta mekosta.

Sisar Anna

- Olen onnellinen harmaasta mekosta. Joskus olen myös ajan tasalla, kun harmaa tulee muotiin, hän nauraa.

Leikkikoulun lapsetkin ovat kiinnittäneet huomiota vaatetuksen vaihtumattomuuteen.

- He kysyvät joskus, että eikö ole tylsää olla aina samat vaatteet päällä. Vastaan, että olen onnellinen ettei minun tarvitse miettiä mitä panen huomenna päälle. Se antaa aikaa ja sydämen rauhaa, sanoo sisar Anna.

Suosittelemme sinulle