Hyppää sisältöön

Facebook-päivityksellä ei voi muuttaa palvelun käyttöehtoja

Useat Facebook-käyttäjät ovat viime päivinä julkaisseet seinällään päivityksen, jossa he sanovat pidättävänsä oikeuden profiilissaan julkaisemiinsa kuviin ja tietoihin. Käyttöehtoja ei voi muuttaa yksipuolisella huomautuksella, sanoo virtuaalimaailman tekijänoikeuksiin perehtynyt tutkija.

Kuvakaappaus Facebook-sivusta.
Viime päivinä julkaistut tekijänoikeuksia koskevat tilapäivitykset eivät muuta Facebookin käyttöehtoja. Kuva: Facebook / Yle Uutisgrafiikka
Tuuli Toivanen

Käyttöehdoissa Facebook on ottanut itselleen oikeuden käyttää Facebookin käyttäjien palveluun lataamaa sisältöä.

- Kun käyttäjä liittyy Facebookiin, hyväksyy hän Facebookin kirjaamat käyttöehdot. Niistä voi irtisanoutua vain sulkemalla käyttäjätilinsä, kuvailee tekijänoikeuksiin internetissä perehtynyt tutkija Katja Lindroos Åbo Akademista.

Hänen mukaansa on aivan tavallista, että Facebookin kaltainen suuryritys sanelee käyttöehdot yksipuolisesti.

- Käyttäjä ei voi yksipuolisella ilmoituksella muuttaa ehtoja. Se, että julkaisee seinällään muutoksia käyttöehtoihin ei tarkoita, että sopimuksen toinen osapuoli, joka tässä tapauksessa on Facebook, olisi hyväksynyt käyttäjän sanelemat ehdot.

Facebook ottaa oikeuden "käyttää" palveluun ladattua materiaalia

Käyttöehdoissaan Facebook muotoilee oikeudestaan käyttäjän palveluun lataamaan sisältöön seuraavasti:

- Annat meille ei-yksinomaisen, siirrettävän, alilisensoitavan, maksuttoman, maailmanlaajuisen luvan (tekijänoikeuslupa) käyttää mitä tahansa tekijänoikeussisältöä, jonka julkaiset Facebookissa tai Facebookin yhteydessä. Tämä tekijänoikeuslupa päättyy, kun poistat tekijänoikeussisällön tai käyttäjätilisi, ja jollei sisältöäsi ole jaettu muiden sellaisten käyttäjien kanssa, jotka eivät ole poistaneet sisältöä.

Facebook on muuttanut käyttöehtoja viimeksi kesäkuussa.

- Tämä on ihan tavallinen vastuuvapautuslauseke, jonka Facebook tarvitsee pystyäkseen toimimaan. Ilman oikeutta käyttäjien päivityksiin ja kuviin Facebook ei voisi jakaa sisältöä edes niille käyttäjille, joille jakaja tahtoisi, selvittää tekijänoikeuksiin internetissä perehtynyt tutkija Katja Lindroos Åbo Akademista.

Käytännössä Facebook suuryrityksenä ottaa itselleen käyttöehtosopimuksessa enemmän oikeuksia kuin se todellisuudessa tarvitsee.

- Näin se varmistaa, ettei se riko tekijänoikeuksia, sanoo Lindroos.

Amerikassa päivityksellä saattaa olla juridista merkitystä

Amerikkalainen sopimusoikeuden perinne on erilainen kuin Suomessa. Siellä päivityksella saattaa olla merkitystä.

- Sitä on vaikea sanoa, koska Facebook-sisältöjen omistuksesta ei ole vielä käyty oikeutta. Amerikkalaisessa oikeusperinteessä tällaisilla ns. disclaimer-lausumilla on saattanut olla merkitystä, yleensä kuitenkin vain tapauksissa, joissa sopimusta ei ole ollut. Nythän Facebookilla on käyttäjien kanssa sopimus, pohtii Lindroos.

Suosittelemme sinulle